Ljus i natten / Skara Filmfestival - Loveskara

/// Ljus i natten

Biljett 50 kr. Finland 2017. Regi: Aki Kaurismäki. Längd: 1 timme 38 minuter Från Från 15 år.. Visas 21:a nov kl 15:00.

Aki Kaurismäki har fått stor internationell ryktbarhet för sina filmer och Mannen utan minne (2002) har vunnit priser i Cannes och blivit nominerad till en Oscar. 

I hans senaste film korsar två berättelser varandra som av en händelse. Två vinddrivna existenser i Helsingforsnatten. Båda på flykt, båda på jakt efter ett bättre liv. 

Den buttre affärsmannen Wikström (Sakari Kuosmanen) har lämnat sin alkoholiserade fru och köpt sunkhaket Gyllene stopet. Den likaledes buttre syriern Khaled (Sherwan Haji) har fått avslag på sin asylansökan och rymt från flyktingförläggningen. 

Ja, de brukar vara buttra, Aki Kaurismäkis rollfigurer, och antalet leenden i Ljus i natten kan räknas på ena handens fingrar. Men det är just ur denna butterhet regissören utvinner så mycket humor och under den karga machoytan är den mänskliga värmen större än i en stekhet sauna.

Ljus i natten hade sin internationella premiär på filmfestivalen i Berlin 2017 och Aki Kaurismäki vann då Silverbjörnen för Bästa regi./ALCopyright - 2013. Producerad av: Websolution