Mother / Skara Filmfestival - Loveskara

/// Mother

Biljett 80 kr. USA 2017. Regi: Darren Aronofsky. Längd: 2 timmar 1 minutFilmskaparen Darren Aronofskys senaste verk är fysiskt sett ett kammarspel, men andligt sett ett förvridet panorama över en mänsklighet som dignar under v& Från Från 15 år.. Visas 17:e nov kl 23:59.

Filmskaparen Darren Aronofskys senaste verk är fysiskt sett ett kammarspel, men andligt sett ett förvridet panorama över en mänsklighet som dignar under våldsbejakande egoism, krig och religiös fanatism.
Titelpersonen ”mother” med litet ”m” (Jennifer Lawrence) är en ung musa som gör marktjänst hos Den Store Författaren och maken ”Him” (Javier Bardem). De bor i ett gammalt brandskadat men vackert hus i en paradisisk idyll på landet. Där trädgården slutar anar vi att ett apokalyptiskt ödeland tar vid.
Så knackar det på dörren. Utanför står ”man” (Ed Harris), en beundrare av ”Him”. Snart därefter anländer hustrun ”woman” (Michelle Pfeiffer) och barnen ”oldest son” och ”younger brother”, spelade av bröderna Domhnall och Brian Gleeson. De super, knullar och grälar så våldsamt att det slutar i mord. Idyllen rämnar, också bokstavligen när huset tar stryk.
Man behöver knappast vara teologiskt skolad för att i filmens första halva se berättelsen om skapelsen och människans fall från Edens lustgård. Den andra,
nytestamentliga, delen handlar om glappet mellan religion och kyrka.
Det här är snarare ett ont flöde än en film. En brutal berg-och-dalbana genom skapelsen och världshistorien. En komprimerad resa som på pappret låter som rena vansinnet, som på duk är ett vansinne i fyrfärg. Och samtidigt så sinnesvidgande magnifik. En köttslamsig, surrealistisk mix av Luis Buñuel, David Cronenberg
och Darren Aronofsky. /ALCopyright - 2013. Producerad av: Websolution