/// Evenemang


g och livscykelpyssel!

Evenemangsdatum: Artig vand

På söndag den 21 maj kl. 14 hänger vi med Petter Bohman på artig vandring. Hur många arter kan vi hitta utanför naturum? Vi går från håvning i vattnet till att med luppar och snabelsugar leta insekter och kryp på marken. Efter det får alla låna en kikare och vi beger oss på fågeljakt.

Mer information

och troll vid naturum!

Evenemangsdatum: Bland älv

Lördagen den 17 juni kl 14:00 har trollet varit framme och stulit älvans guldmynt! Genom att läsa naturens tecken kommer vi tillsammans hjälpa älvan att ta tillbaka sina mynt från trollet. Samling vid naturum.

Mer information

Veterinärmuseet i Skara "Bergsgorillor-en framgångssaga för ekoturism"

Evenemangsdatum: Brasafton

Kent-Ove Hvass, välkänd fågelkännare – men också en duktig djur- och naturfotograf, kommer till Veterinärmuseet i Skara tisdagen den 12 september och berättar om sina resor till ”Bwindi Impenetrable National Park” i Uganda. Vi får följa med honom på ett besök hos gorillorna.

Mer information

ingar och aktiviteter på naturum Hornborgasjön

Evenemangsdatum: Dagliga gu

Nu är det sommar på naturum Hornborgasjön! Följande aktiviteter arrangeras 19 juni-20 augusti: Visning av naturum Varje dag kl 11 Guide på rymmen Mån, ons, fre och sön kl 14 Håvning i Hornborgasjön Tis, tor och lör kl 14

Mer information

mornas dag med Carl von Linné

Evenemangsdatum: De vilda b

Den 18 juni kl. 10:00-17:00 är det dags att fira de vilda blommornas dag på naturum Hornborgasjön! Slunga honung, se på växtutställning, gå på växtvandring med Carl von Linné och mycket mer!

Mer information

a fotavtrycket - Vandring med miljötema

Evenemangsdatum: Det ekolog

Vandring med miljötema i Varnhem längs Rosenstigen, ca 3 km. Jessica Rytter som arbetar med miljöfrågor leder vandringen. Samling utanför klosterkyrkan kl 10:00.

Mer information

aturen vid Flämsjön

Evenemangsdatum: En kväll

Välkommen till en kväll i naturen! Den 31 augusti klockan 17:00 åker vi från biblioteket i Skara till Öglundastugan vid Flämsjön. Tillbaka ca 21:00. Vi kommer grilla, fiska, vandra, bada och spela spel. Alla är välkomna!

Mer information

jentorp - Drottningkullen

Evenemangsdatum: Exkursion

Exkursion till några av Valle härads kalkrika naturreservat, under ledning av Peter Laudon.

Mer information

Skålltorp

Evenemangsdatum: Familjedag

Välkomna på familjedag på Skålltorp, med prova-på-ridning och lekar med US.

Mer information

ris - Trollsländssafari vid Hornborgasjön

Evenemangsdatum: Favorit i

Den 13 augusti kl. 14 är det återigen dags för naturinventeraren Petter Bohman att ta oss med på jakt efter sommarens trollsländor. Kanske möter vi mosaiktrollsländor och blåskimrande flicksländor? Aktiviteten passar för både vuxna och barn.

Mer information

ställning i Fornbyn

Evenemangsdatum: Fågelhund

Fågelhundsutställning i Fornbyn 27 maj, kl 10-16.

Mer information

n Andris håller två guidningar vid naturum Hornborgasjön!

Evenemangsdatum: Fågelvisk

På söndag den 7 maj kl. 9:00 och 11:00 kan du ta del av Andris fågelviskarens unika talang. Han kommer och håller en guidning som är något utöver det vanliga. Andris har spenderat mycket tid i skogen och lärt sig imitera över 100 arter.

Mer information

ips och trix för bättre foton

Evenemangsdatum: Föredrag

Tidiga morgnar och kvällsljus ger bra fotoljus men vad mer bör en tänka på för att få fina bilder? Naturfotografen Kent-Ove Hvass har många års erfarenhet av att fotografera. Nu delar han med sig av sina bästa tips och trix för att ta snyggare bilder. Samling Doppingens hörsal invid naturum. Gratis såklart.

Mer information

pindlar, djuren vi älskar att hata

Evenemangsdatum: Föredrag

Oavsett om du älskar dem, får kalla kårar av att bara tänka på dem eller hoppar till av skräckblandad förtjusning när du ser en spindel är du välkommen. En av Sveriges främsta spindelexperter, Kajsa Mellbrand, guidar oss in i spindelns fascinerande värld. Till sin hjälp har hon även en psykologikandidat som berättar hur man kan bota sin spindelfobi med hjälp av KBT. Samling i Doppingens hörsal invid naturum.

Mer information

rovdjurens spår

Evenemangsdatum: Föredrag

Lördagen den 16 september kl. 11:00 möter vi Länsstyrelsens rovdjursspårare Mia Bisther, som visar bilder och berättar om hur hon gör för att veta vilket djur som varit framme. Hur går det till att reda ut vem spåren tillhör, hur många djur det varit och vad de gjort? Samling i Doppingens hörsal invid naturum. Gratis såklart!

Mer information

ranor, bara en dans på rosor?

Evenemangsdatum: Föredrag

Lovisa Nilsson titulerar sig trandoktor efter att ha studerat hur tranor rör sig och vad de väljer att äta. När och var är det störst chans att grödor skadas? Hon ger förslag på åtgärder som kan minska konflikterna mellan naturvård och jordbruk. Välkomna till hörsalen i Doppingen, intill naturum.

Mer information

attens jägare

Evenemangsdatum: Föredrag

Trakten kring Hornborgasjön är ett av de mest fladdermustäta områdena i Sverige. Naturinventeraren Petter Bohman berättar om den sällsynta dammfladdermusen och nykomlingen trollpipistrell. Du får veta hur du kommer igång med fladdermusskådning och vad du kan göra på din egen tomt för att hjälpa dessa nattjägare. Samling i Doppingens hörsal, intill naturum.

Mer information

mvända könsroller

Evenemangsdatum: Föredrag

Professor Lotta Kvarnemo berättar om hur könsroller kan variera i djurens värld. Kan hanar av vissa arter vara gravida? Finns det honor som låter hanen ta allt föräldraansvar? Samling i hörsalen i byggnaden Doppingen intill naturum.

Mer information

ta stopp vid sjön Östen

Evenemangsdatum: Guidning-N

Sön 28 maj kl. 14 Det är inte bara Hornborgasjön som besöks av en massa fåglar. Häng med Kent-Ove Hvass till systersjön Östen på fågelskådning. Samling vid Logården. Guidningen är gratis.

Mer information

rnborga

Evenemangsdatum: Havsstrand

Torbjörn Persson, geolog och Anders Josefsson, arkeolog tar dig med till tiden då inlandsisen släppte taget om Hornborgasjön. Vi rör oss i områdena Veka och Ekornavallen som formats av väldiga floder. Kanske i åsynen av de första stenåldersjägarna? Till stor del favorit i repris. Ta med fika.

Mer information

å naturum Hornborgasjön!

Evenemangsdatum: Höstöppe

Visste du att naturum har höstöppet? Johorå! Helgerna i både september och oktober, mitt fåglarnas höstflytt, kan du njuta av ett besök i vår fina utställning. Temapyssel för barnen - vi gör fjäderpennor till skolstarten och i oktober låter vi hösten inspirera oss!

Mer information

då höst?

Evenemangsdatum: Höstlov!

Vad sker egentligen under hösten i naturen? Varför ändrar trädens löv färg och vart tar alla insekter vägen? Torsdag eller fredag kl. 11 kan du gå på upptäcksfärd i naturen med oss och utforska hösten. Pyssel med tema höstlöv utlovas. Varma kläder och fika rekommenderas. Samling vid parkeringen.

Mer information

Evenemangsdatum: Hösttrano

Om hösten vänder tranorna åter till Hornborgasjön. Lite färre, lite hemligare men ack så vackra. Säg adjö ihop med Kent-Ove Hvass, två söndagar i rad; 17 september och 24 september kl. 18:00-20:00. Samling vid naturum Hornborgasjöns parkering.

Mer information

Kulturväg Skaraborg

Evenemangsdatum: Invigning

Genom Skövde, Skara och Falköpings kommuner ringlar sig sju mil väg förbi en mängd sevärdheter och platser med unik kulturhistoria. Detta kan nu upplevas när du åker utmed Kulturväg Skaraborg som är namnet på den brun/vita turistväg som har skyltats upp. Invigning i Varnhem kl 16:00 2 juni.

Mer information

Uddetorpsskolan

Evenemangsdatum: Kosläpp p

Varje vår släpper bönderna ut sina mjölkkor på sommarbete. Det kallas för ko- eller betessläpp och för många människor har det blivit en tradition att åka ut till bondgårdarna för att se korna rusa ut i markerna. Söndag den 7 maj är det Uddetorpskossornas tur!

Mer information

blomstrande kraft

Evenemangsdatum: Lieslåtte

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol i all ära - men hur bevarar vi dessa ängens blommor? Mats Rosengren är liemästaren bosatt i Bolum, som åker land och rike runt för att lära ut den anrika konsten att slå med lie. Kom för att testa och ta del av hans kunskaper. Samling vid naturums parkering

Mer information

rädgård

Evenemangsdatum: Mötesplat

Mötesplats trädgård är ett projekt som bland annat anordnar trädgårdsrundor med öppna trädgårdar i området runt Lidköping, Kinnekulle, Vara och Skara. Det blir tre tillfällen i sommar: 4 juni, 2 juli och 6 augusti mellan kl 10:00-17:00.

Mer information

addermöss och fjärilar

Evenemangsdatum: Natten med

Svarta, små, snabba fladdermöss svischar genom sommarnatten. Lördagen den 19 augusti kl 21 hjälper fladdermusexperten Jens Rydell oss att höra, se och känna igen nattens flygande djur. Under natten träffar vi även nattfjärilarna. Samling i Doppingens hörsal invid naturum.

Mer information

fågelkonsert

Evenemangsdatum: Naturnatte

Söndagen den 11 juni kl. 22 är det tid att gå på naturens egen konsert. Guide, orkesterledare och tolk i denna ljusa sommarnatt är Kent-Ove Hvass. Samling vid naturums parkering.

Mer information

ing runt Planteringen, Skara

Evenemangsdatum: Pilgrimsva

I vår tillvaro finns en allt större trötthet över materiella krav, ljudbrus, tidsbrist, splittring och att ständigt vara tillgänglig. Pilgrimens sju nyckelord beskriver nutidsmänniskans längtan och behov av inre frid: Frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, långsamhet, delande och andlighet. Pilgrimsvandringen ger dig möjlighet att landa i dig själv och möta Gud i naturen och bibelordet. En andlig orientering helt enkelt. Därför välkomnas du till Pilgrimsvandring runt Planteringen två onsdagar i sommar, 26 juli och 9 augusti kl 17.30. Vandringarna arrangeras av Planteringen, Svenska kyrkan och Gandviks orienteringsklubb. Temat för dagens vandring är ”Vem är det som kommer på vägen?” och den leds av Per Larsson, präst i Domkyrkoförsamlingen.

Mer information

ingar på Planteringen

Evenemangsdatum: Pilgrimsva

I sommar har du möjlighet att kombinera pilgrimsvandring med orientering på stigarna runt Sommargården Planteringen.

Mer information

alen 2017

Evenemangsdatum: Skara Häs

Missa inte Skara Hästivalen 2017, lördagen den 9 september mellan kl 10:00-17:00 på Axevalla travbana. Dagen bjuder på Clinics, uppvisningar, fika, mässa, hästloppis, ponnyridning, ponnytrav och shower..

Mer information

naturum Hornborgasjön!

Evenemangsdatum: Sportlov p

Vi slänger ihop dagens lunch till ett gäng fåglar.

Mer information

al - Avelskon i väst

Evenemangsdatum: Sweden Nat

14-15 oktober på Uddetorps naturbruksskola Skara. CA 100 KOR OCH KVIGOR TÄVLAR - UTSTÄLLNINGSFÖRETAG CAFETERIA - LÖRDAG LUNCH I SKOLANS MATSAL 11.30-14.00 Fri entré!

Mer information

asutställningi Fornbyn

Evenemangsdatum: Taxklubben

Välkommen till Taxklubbens rasutställning i Fornbyn söndagen den 18 juni kl 9:30-14:00.

Mer information

n

Evenemangsdatum: Tranfestiv

Möt våren, maten, tranorna och naturen under tranfestivalen!

Mer information

Göteborgs Botaniska trägård

Evenemangsdatum: Utflykt ti

Följ med till Botaniska i Göteborg och få en guidning i den vackra trädgården den 15 september. Vi åker med buss från biblioteket i Skara kl 9:00 med hemresa kl 16:00. Gratis!

Mer information

aborg

Evenemangsdatum: Vandra i S

Nu arrangeras det 7 olika vandringar, på tre vandringshelger under maj månad, i Skaraborg där deltagarna välkomnas att delta i kulturaktiviteter och promenera i natursköna miljöer med blommande körsbärsträd, ramslök och vitsippor.

Mer information

kvinnor i Bibeln

Evenemangsdatum: Vandring m

Välkommen med på en ca 3 km lång vandring längs Rosenstigen i Varnhem, där du får veta mer om några kvinnor i Bibeln. Lena Ringdahl leder vandringen. Samling utanför ingången till klosterkyrkan lördagen den 10 juni kl 10:00.

Mer information

i naturen

Evenemangsdatum: Vandringar

Vandringar i naturen runt i Skara. Söndag 26 november Klockan: 12:45 möts vi vid entrén till biblioteket Utrustning: Varma och tåliga kläder. Vi bjuder på fika. Vid frågor ring Conny Larsson 0510-779056 Gratis och öppet för alla!

Mer information

turlandskapet

Evenemangsdatum: Växter i

Torsdagskvällen den 22 juni kl. 19.00 kan du vandra bland trollsmultron, jungfrulin och grönvit nattviol ihop med Mats Rosengren, som berättar om kulturhistorien. Samling vid Heljesgården.

Mer information

Copyright - 2013. Producerad av: Websolution