Farväl Europa / Skara Filmfestival - Loveskara

/// Farväl Europa

Biljett 50 kr. Österrike/Tyskland/Frankrike 2016. Regi: Maria Schrader. Längd: 1.46 Från Barntillåten.. Visas 20:e nov kl 18:00.

Stefan Zweig var ett av mellankrigstidens största och mest produktiva litterära namn. Känd för dramatik, essäer, reportage och biografier. Älskad för skönlitterära verk som romanen Ett brev från en okänd och noveller som Amok.

1936 deltar Zweig i en PEN-kongress i Argentina där författarkollegorna diskuterar hur man ska använda sin konst. Öppet ta avstånd från Tyskland och Hitlers politik? Zweig, som lämnat Berlin några år tidigare, vägrar att säga något negativt om Tyskland, trots att hans böcker bränts på bål eftersom han är jude. Han vägrar ta någon annan ståndpunkt än fredens, vägrar fördöma något land eller ideologi. Allt annat är att sänka sig till barbariets nivå. Han ansåg att de intellektuellas främsta uppgift var att försöka förstå sina ideologiska motståndare, inte att gå i polemik.

Men Zweigs position blir alltmer ohållbar. Trängd av krav på solidaritetshandlingar med de kollegor som sitter i koncentrationsläger eller är på flykt, går författaren i inre exil. Han skriver om det förfascistiska Europa han älskar och det unga, mångkulturella Brasilien han hoppas på som framtidens land. /KLCopyright - 2013. Producerad av: Websolution