/// Leva & Bo

 • Skara, en mysig och vänlig liten stad med ett perfekt geografiskt läge...
 • Mysiga Olins park i centrala Skara
 • Domkyrkan är ständigt närvarande i stadsbilden
 • Njut av atmosfären vid något av Skaras alla trevliga caféer ...
 • Skara ...
 • Skara på lite avstånd, vattentornet i mitten ...

Skara ligger geografiskt väldigt bra, nära till det mesta. Staden är liten, charmig, mysig och trevlig.

Med sitt läge, mitt i Skaraborg, så är Skara en naturlig knutpunkt. Både näringsliv och pendlande privatpersoner har dragit fördel av detta sedan länge. Då Europaväg 20 (E20) går, från norr till söder, rakt igenom bygden och passerar alldeles intill Skara så är kommunikationerna väldigt bra. Riksväg 49 och landsväg 184, från öst till väst, med sina kontinuerliga bussturer mellan Skövde och Lidköping bidrar också till de utmärkta kommunikationerna. Med flera järnvägsstationer inom 30 minuters bilresa så är valmöjligheterna flera!

Bo i Skara och ha nära till det mesta

För den som önskar leva ett liv i lugnt tempo, med storslagen och vacker, natur in på knuten passar Skara väldigt bra. Med sina dryga 18 000 invånare inbjuder Skara till samvaro och ett klimat där nästan "alla känner alla" och där man tar hand om, och bryr sig om varandra. Staden är en fin stad att låta sina barn växa upp i, lagom stor med bra barnomsorg och fint utbud av skolor.

Skaras läge är perfekt ...
Restider till några större städer ...
 • Göteborg, cirka 1,5 timma, med bil
 • Stockholm, cirka 4 timmar, med bil
 • Malmö, cirka 4 timmar, med bil
 • Kalmar, cirka 4 timmar, med bil
 • Oslo, cirka 4 timmar, med bil
Restider till större kommunikationsmedel ...
 • Järnväg (Skövde, Falköping), cirka 30 minuter, med bil
Restider till ett urval av klassiska besöksmål, i och runt Skara ...
 • Domkyrkan, gångavstånd då den står stolt mitt i centrum
 • Skara Sommarland, cirka 10 minuter, med bil
 • Axevalla Travbana, cirka 10 minuter, med bil
 • Varnhems Klosterkyrka, cirka 15 minuter, med bil
 • Hornborgasjön (med tranor), cirka 15 minuter, med bil
 • Vänern, Sveriges största sjö, cirka 20 minuter, med bil
 • Minst 3 slalombackar inom cirka 30 minuter, med bil
 • Göta kanal, cirka 30 minuter, med bil
 • Läckö slott, cirka 40 minuter, med bil
 • Karlsborgs Fästning, cirka 40 minuter, med bil

Bedårande vacker natur, in på knuten ...

Runt Skara finns det gott om vacker natur. - Du hittar bland annat "Valle-vägen, världens vackraste väg", 10 minuter bort. Bergen Billingen, Mösseberg och Kinnekulle är inte längre bort än 20-30 minuters bilresa. Den välkände botanikern Carl von Linné tillbringade mycket tid i och runt Skaras mäktiga natur. Fiske, ridning och vandring är exempel på vanliga friluftsaktiviteter.

Skara är en av Sveriges äldsta städer, historien är ständigt närvarande

I början av 1000-talet lär Skara till och med varit huvudstad. Det fanns även flera borgar, tillhörande biskopar och kungar. På 1200-talet hade Skara flera kyrkor och kloster, inte minst den imponerande Domkyrkan Sankta Maria, mitt i staden.

Än idag dominerar Domkyrkan Skaras stadsbild och tillsammans med de kullerstensbelagda små, gemytliga gatorna och vissa äldre byggnader är Sveriges historia ständigt närvarande. Genom någon av Skaras uppskattade stadsvandringar har du möjlighet att se och förstå Skara och Skaras roll i historien. Besök Turistbyrån för mer information om Stadsvandringarna.

För den som vill veta mer om bland annat Skaras historia är ett besök på Västergötlands Museum ett givet besöksmål, inte minst utställningen om de vackra bronssköldarna.

Skara Sommarland, Zorntavlor, Music & Production, Universitet och ...

10 minuter från centrala Skara ligger Sommarland ...För sin storlek har Skara väldigt mycket att erbjuda, mycket mer än historia. Sveriges största vatten- och nöjespark, Skara Sommarland, ligger 10 minuter från Skaras centrum. Varje år gästas parken av mellan 300 000 och 400 000 personer och den har roat barnfamiljer från hela Norden sedan 1984.

I Skara finns sätet för den framgångsrika "hemmafixarkedjan, Jula" och det är även i Skara som Julas grundare valt att visa upp sin privata konstskatt, helt gratis! Konsthallen innehåller bland annat en unik samling av Anders Zorns verk, men även Carl Larsson och Bruno Liljefors tavlor pryder väggarna i "Jula konsthall".

Music Factory, med Music & Production utbildar nästa generations oslagbara musikbransch. Framgångarna för exempelvis tjejgruppen Timoteij och dansbandet Zekes har sina rötter i denna musikfabrik. Skara har mer att erbjuda inom utbildningsområdet. SLU, Sveriges lantbruksuniversitets styrke- och profilområden berör livsviktiga frågor som djurs och människors hälsa, klimat och ekosystemförändringar.

10 minuter från centrala Skara ligger Axevalla Travbana ...Axevalla Travbana är ett annat givet resmål, Travbanan just utanför Skara kör tävlingar under hela året. Axevallas allra största arrangemang är StoChampionatshelgen som äger rum sista helgen i juli varje år. StoChampionatet, som körts sedan 1969, är det största klassiska loppet för fyraåriga svenskfödda ston. Under helgen besöker ungefär 30 000 personer banan. Anläggningen används även för olika större arrangemang, så som På Landetfestivalen, Westernridning, konserter, mässor och marknader.

Vilans Fritidsområde, ett komplett idrottscenter

Ett stenkast från Skara centrum ligger Vilans Fritidsområde. Här hittar du det mesta i sport- och fritidsväg; badhus och uppvärmt utomhusbad, ishall året om, idrottshall, friidrottsanläggning, fotbollsplaner (en del med konstgräs), boule, tennishall, gym och lokaler som passar för flera olika idrotter. Skaras föreningsliv är stort och brett, många av ortens idrottsföreningar har delar av sin verksamhet på Vilan.

Skaras charmiga butiker, kaféer, kullerstensbelagda gator och vackra parker gör staden lätt att tycka om.
Mitt i idyllen står den imponerande Domkyrkan med sina mäktiga, 65,5 meter höga kyrktorn.

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution