/// Närvarande historia

  • Vart du än är i Skara så ser du Domkyrkans höga torn …
  • Vart du än är i Skara så ser du Domkyrkans höga torn …

Skara är en av Sveriges äldsta städer, historien är ständigt närvarande

I början av 1000-talet lär Skara till och med varit huvudstad, det fanns även flera borgar, tillhörande biskopar och kungar. På 1200-talet hade Skara flera kyrkor och kloster, inte minst den imponerande domkyrkan Sankta Maria, mitt i staden.

Än idag dominerar Domkyrkan Skaras stadsbild och tillsammans med gatunätets kullerstensbelagda små, gemytliga gator och vissa äldre byggnader är Sveriges historia ständigt närvarande.

Domkyrkans mäktiga torn syns på långt håll och vart man än befinner sig i Skara. Tornen är 65,5 meter höga och därmed är kyrkan en av Sveriges högsta byggnader (plats 44 enligt Wikipedia)

Populära stadsvandringar

Genom någon av Skaras uppskattade stadsvandringar har du möjlighet att se och förstå Skara och Skaras roll i historien. Besök Turistbyrån för mer information om Stadsvandringarna.

Skaras historia samlad i bokform

Det finns flera böcker som nogsamt och metodiskt tar upp Skara ur ett historiskt perspektiv. Tre exempel, ur samma serie, finns beskrivna på Västergötlands museum, som för övrigt ligger vackert i nära anslutning till centrum. På Museet finns en butik där böckerna finns till försäljning.

  • Skara historia, del I - Tar upp tiden före 1700
  • Skara historia,del II - Tar upp perioden mellan 1700-1970
  • Skara historia, del III - Omfattar tiden efter år 1900 och sträcker sig ända fram till 2011

- Mer information om böckerna finns på Västergötlands Museums hemsida!

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution