/// Jul och Nyår i Skara

Jul och Nyår i Skara

Just idag på årets näst sista dag töar den lilla snö som äntligen kom långsamt bort. Färgerna mattas och bleks och det droppar från träden i Skarabergsskogen idag. I morgon är det dags fira in det nya året och det känns spännande att se vad det kommer att föra med sig.

Vi behöver alla avslut och avstamp i livet och Jul och Nyår kan vara sådana tillfällen. Redan första adventshelgen började årets julfirande här i Skara. På lördagen invigdes klockspelet i Domkyrkan och det bidrar nu dagligen till en slags lokal och kontinental småstadskänsla på en och samma gång. Här kommer vi att kunna lyssna till inspirerande och tänkvärda tongångar alltefter årets skiften. Julmarknaden på Kråks stod för gemyt och kvalitet och Tomteparaden var fenomenal som vanligt! Hela vår lilla stad sjöd av liv och julstämning! Själv stod jag och samlade in pengar till Rotarys Shelterboxprojekt när jag inte sjöng i Domkyrkan. För min del är det fest att få sjunga och lyssna till alla de älskade sångerna och psalmerna och det är jag tydligen inte ensam om. I år hade vi långt över 2000 besökande i Skara Domkyrka under adventshelgen. Att erbjuda två adventskonserter istället för en var ett lyckokast!

Den 10 december, på själva Nobeldagen hade vi i Skara Rotaryklubb vår Luciafest. Då fick jag äran att dela ut klubbens servicediplom till Friskis och Svettis ordförande Stefan Apelgren för det enorma ideella engagemang som han och många andra har visat för att få till stånd de nya lokalerna som nu är igång. Vi har verkligen många bra träningsalternativ nu i Skara med Friskis, Hälsostudion och STC.

Luciafirande med Katedralskolan är en höjdare i sig och i år var inget undantag. Tänk att kunna erbjuda alla Katedralskolans elever den stämning och högtid om Domkyrkan erbjuder i form av inramning till det fina Luciatåg som Eleverna från Music and Production och Octo Puellae bjöd på. Stämning, tradition och kvalitet! Att sedan fika med den egna klassen och att träffa inbjudna pensionerade för detta kollegor är alltid lika mysigt. I år hade inte Skara, i likhet med många andra städer i Sverige, någon egen Luciaomröstning. Trenderna verkar ha gått förbi den tävlingsform som det har inneburit. Dock tror jag att många Skarabor fick sin Lucia ändå. Domkyrkans körer bjuder alltid på stämningsfullt Luciafirande den 13 december och i år var inget undantag. Tur att det erbjöds två föreställningar även där. Därefter har julkonserterna avlöst varandra; musikskolan, Music and Production, Skara Manskör, Skara Kammarkör, OP och DQ, Domkyrkokören med flera. Här finns något för alla!
I år beslöt jag mig för att handla alla mina julklappar i Skara. Det gick mycket bra! Om man tänker efter lite innan man av gammal vana beger sig till grannstäderna eller nätet för att handla kan man få nya tankar och göra många fynd samtidigt som man gynnar affärsidkarna. Böckerna jag hade tänkt köpa fanns samtliga på Ugglan, vissa till och med billigare än på nätet, kunde jag nöjt konstatera.

Familjens ungdomar som kom hem och firade jul begav sig till Rosers och Stadshotellet på juldagskvällen. Så roligt att denna samlingspunkt för hemmavarande och hemvändande ungdomar finns och blomstrar!

Vi lägger 2014 till handlingarna och hoppas på ett 2015 fyllt av inspiration. Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt 2015!

Skribent: Kerstin Persson
Inlägget skrevs 2014-12-30, kl 15:00

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution