/// Det gamla vattentornet

1 mars / 2013

Det gamla vattentornet

Jag är uppväxt i området kring Gällkvistskolan i Skara. Otaliga är de tillfällen då jag har passerat parken där Skaras gamla vattentorn ligger. Otaliga är de tillfällen som jag har tänkt att jag skulle vilja gå in i vattentornet för att se hur där ser ut, samt vilken utsikt som kan erbjudas.
För några dagar sedan så fick jag plötsligt en impuls att jag skulle vilja göra slag i saken. Sagt och gjort, jag kontaktade Skara Kommun för att kontrollera vilken instans som har ansvar för vattentornet. Det visade sig att det är förvaltningen för service och teknik som har "The Key".
Jag ringde upp förvaltningen i fråga för att se om det fanns någon möjlighet för en nyfiken kommuninvånare att möjligtvis få komma in och upp i vattentornet.
Efter en kort diskussion beträffande syfte och dylikt så fick jag svaret att det var ok för mig att låna nyckeln. Jag fick dock skriva under på att jag går upp i tornet på egen risk. Skaras gamla vattentorn står framför en stundande renovering och i det skick som tornet är i idag kan inga garantier för säkerhet lämnas. Med detta i åtanke skrev jag under och en viss nervositet infann sig plötsligt...

Besöket


Vi bor några km utanför Skara. Jag åker in till stan varje dag men just denna dag så kändes det lite speciellt att åka in till stan. Jag hade en gammal nyckel i passagerarsätet och jag fokuserade på vårt gamla vattentorn under den korta färden på ett sätt som jag aldrig gjort förut. Det kändes som om jag var en turist i min egen stad. Efter drygt 30 år så skulle jag äntligen få beträda det gamla vattentornet.
Väl framme så parkerar jag bilen och går fram emot tornet. Jag stoppar in nycklarna (det finns ett extralås) och öppnar försiktigt den gamla dörren. När jag kommer in så ser jag ett litet träbord och några bänkar. Jag lägger även märke till en lucka i golvet, men framför allt så tittar jag mot den vindlande trappan som stiger upp utmed väggen. Jag går in lite längre och öppnar först luckan i golvet. Där finns en liten stege som leder ner till en hålighet som inte lämnar någon större överraskning.
Nästa "steg" blir att gå uppför trappan för att se om jag kan få några bra bilder uppifrån vattentornets topp. De första stegen jag tar känns lite nervösa och när det börjar knaka en bra bit upp i trappan så känns läget minst sagt oroväckande. Men trappan är faktiskt rätt stabil och det mentala sätter ju som vanligt en del käppar i hjulen

Bilder


När jag kommer upp till den avsats där själva vattencisternen vilar så inser jag att jag borde haft med mig en ficklampa. Jag går in i ett litet utrymme där det är kolsvart. Golvet jag går på består endast av några plankor och jag ser strimmor av ljus mellan brädorna som avslöjar ett 30 meter långt gap ned till botten. Det är då tur att det finns en "flashligt app" i telefonen. Med mobillampan så kommer jag äntligen ut från rummet och upp jämsides med själva vattencisternen. Jag går uppför en trappa på ungefär 30 steg och kan vid slutet av trappan blicka ut över den enorma vattenbehållare som finns där. Runt behållaren så finns det en gång så att man kan gå runt hela cisternen. Där finns också en stege som leder upp till den översta delen av vattentornet vilken tornets spira sitter på. Problemet är bara att stegen som leder upp dit ligger ovanför själva vattencisternen (som är tom på vatten idag) och utmed stegen så finns inte en tillstymmelse till räcke eller skydd. Cisternens djup är säkert 20 meter och jag har ingen lust att utmana ödet för en bättre bild.
Men runt cisternen så finns även de kvadratiska fönster så man så tydligt kan se utifrån. Min förhoppning var att jag skulle kunna ta några bra kort ut genom dessa fönster. Men fönstren är utav mosaiktyp (likt de vi kan se i vissa badrum), vilket omöjliggör ett bra fotografi. Lite besviken så går jag runt vattencisternen och undersöker utifall något fönster har blivit utbytt till vanligt glas på senare tid, men så är icke fallet. Lite bedrövad så vänder jag på klacken och går nedför trappan utmed vattenbehållaren medan jag tänker att det får duga med lite inside shots. Men halvvägs ner i trappan så ser jag att ett utav de långsmala fönstren som sitter en bit ned har blivit utbytt till vanligt glas. Jag skrapar bort lite frost med vanten och kan då äntligen ta ett par skapliga kort genom ett suddigt och rätt smutsigt fönster. På väg ner så tar jag tar ytterligare några fler kort genom de fönster som leder ned till ut/ingången. I bildspelet så kan ni se och få en hyfsad överblick av vad jag beskriver.

Fakta om vattentornet


Här är lite fakta om vattentornet hämtat från Riksantikvarieämbetet:

"Historik
Vattentornet i Skara anlades 1898 efter ett konstruktionsförslag av avd chefen vid Göteborgs stadsbyggnadskontor, J G Richert. De ursprungliga fasadritningarna utfördes av den framstående göteborgsarkitekten Hans Hedlund. Tornets slutliga utseende är dock främst ett verk av arkitekt Ernst Torulf, som omarbetade Hedlunds förslag så att vattentornet istället för en tegelfasad kom att få en fasad helt i kalksten. I anläggningen ingick förutom vattenledningar, låg- och högreservoarer även ett maskinhus, "gamla elverket", beläget ca en kilometer norr om vattentornet, vid det nuvarande länsmuseets huvudbyggnad.
Vattentornets exteriör och tekniska utrustning består till stor del av komponenter från lokala och regionala leverantörer, vilket framgår av byggnadsföretagets omfattande dokumentation.
Tornet är 52 meter högt upp till tornspiran. På 32 meters höjd, på skaftets krön, vilar cisternen, som rymmer ca 300 m3. Fasaden består av grå och röd kalksten utom runt cisternen där ytterväggarna består av sk rabbitzputs inom ett fackverk av järnbalkar. Tornets tak, som ursprungligen utgjordes av zinkplåt lagd i rutmönster, täcks numera av ett skivtäckt koppartak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skaraborgs län, 1995-08-30, dnr 221-665-92"

Turism till vattentornet


De flesta människor tycker om att gå uppåt, inte minst för att få en bra utsikt! Vore det inte en bra ide´ nu när kommunen ska renovera tornet att renovera det på så sätt att allmänna besök kan genomföras? Säkerställ trappan och byt ut fönstren längst upp så att man kan fotografera genom dem. Bygg även en riktig trappa upp till den översta delen så att man kan ta fotografier ut från 50 meters höjd Sätt även belysning i tornet. Det kommer att se effektfullt ut på kvällen/natten. Fanns det inte belysning i tornet en tid?

Vem vet, Bert kanske bygger en restaurang där en dag?

Skribent: Daniel Pettersson
Inlägget skrevs 2013-03-01, kl 21:33

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution