/// Vi har en skivaffär i Skara!

19 mars / 2013

Vi har en skivaffär i Skara!

Ett besök hos Mats Polzer i hans skivbutik på Frejgatan i Skara är väl värt ett besök. Inte minst för alla entusiaster som fortfarande håller ett stadigt tag om numer klassiska format som vinylskivor och i viss utsträckning även cd-skivor. Att nämna ordet mp3 eller någon annan musikfil i komprimerad form är i detta sammanhang likställt med att svära i kyrkan

Jackdaw Records


Mats som är innehavare av butiken i Skara, med sitt koncept att sälja, köpa och byta skivor, är en dedikerad musikfantast. Han är född i mitten på 60-talet och har växt upp med influenser av hårdrock, psychrock och progressiv musik. Den musik som Mats brinner för idag är i huvudsak svensk progg samt italiensk prog, även om Mats gärna lyssnar på andra musikstilar, t ex jazzinfluerad musik.
Lägg märke till skillnaden på stavningen när det gäller progg och prog. Svensk progg var ett musikfenomen som uppkom i slutet på 60-talet, influerat av 60-talets svenska ungdomsrevolter samt den amerikanska hipperörelsen. Prog med ett g är däremot en förkortning av progressiv musik. Progressiv musik kan vara ytterst diversifierad, men för att kort försöka förstå vad musikstilen innebär så kan man förklara genren som en form av musik som håller sig utanför de kommersiella ramarna.

Mats öppnade sin första butik i en källarlokal på Hindsbogatan för några år sedan. Efter ett tag så kände Mats dock att han inte hade tid med butiken vid sidan av sitt heltidsjobb, samt att lokalen behövde renoveras för att åtgärda fuktproblem som i längden är skadlig för skivorna.
Efter ca 1 år så kände Mats ändå ett sug att återöppna sin populära skivbutik. Han gjorde då plats i familjens källare och öppnade butiken i sin bostad på Frejgatan i Skara.

Butiken har mellan 20-30 besökare varje gång Mats har öppet. Besökarna stannar ofta en bra stund för att sondera i vinylterrängen. Man kan också få sina intresseobjekt spelade på Mats anläggning innan eventuell affär görs. Precis som det ska vara i en skivbutik!
När jag frågar Mats vilken typ av musik han säljer mest utav så svarar han utan att tveka, hårdrock! Klassiska plattor från Kiss, Iron Maiden, Black Sabbath mm är hårdvaluta i butiken.

På senare tid har efterfrågan på både vinylskivor och grammofonspelare ökat varefter Mats har känt ett behov att ta in helt nya skivor i butiken. Självklart så är ju skivindustrin inte vad den har varit vilket påverkar priset för en helt ny skiva, men för entusiasten är detta inget hinder.

Lokal


Mats trivs med att ha sin butik i familjens källare av ett par olika anledningar. Den främsta skälet är givetvis närheten till både butik och familj. Men om jag fick bestämma så skulle Jackdaw Records ligga i en mysig källarlokal eller liknande mitt i sta´n. Även om Mats inte kan ha öppet under ordinarie butikstider så skulle det vara en fröjd för ögat att bara gå förbi ett skyltfönster där vinylskivor florerar. Så om någon fastighetsägare har någon ledig lokal, och som dessutom kan tänka sig att hyra ut den för max ett par tusenlappar? Hör då gärna av dig till Mats! Personligen tycker jag att en klassisk skivbutik skulle passa ypperligt i vår minst sagt kulturella stad.

Öppettider


Jackdaw Records håller följande öppettider:

Första lördagen varje månad kl. 11.00-14.00
samt måndagen efter första lördagen kl. 16.00-18.00

Ni kan även följa facebooksidan:

Jackdaw Records

Dagens skörd


Vad blev då den skivmässiga behållningen av mitt besök? Jo, jag hittade några spännande skivor med Queen, Peter Baumann, Yazoo mm. Det är alltid mysigt, intressant och med en stor portion nostalgi som jag besöker Mats i hans skivbutik. Rekommenderas!

Skribent: Daniel Pettersson
Inlägget skrevs 2013-03-19, kl 09:44

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution