/// Det är intressant...

12 juni / 2013
Taggar: Skara Energi, Fastbit,

Det är intressant...

...att jag har hamnat i en minst sagt kulturhistorisk byggnad när jag nu ämnade byta arbetsplats.

El och Vatten


Byggnaden där jag idag arbetar inhyser Skara Energi AB, Billinge Energi AB samt Fastbit AB.
Huset uppfördes 1898 och var Skaras försörjningsplats för el och vatten under många år. Tio år senare byggdes Vattenfalls mottagningsstation som ligger i anslutning till byggnaden i Stadsträdgården. Skara Energi har senare haft sitt kontor i denna byggnad men har idag kontor i båda husen.

Asea och Svastikan


Bilderna jag har tagit inifrån byggnaden i Stadsträdgården är på ett kraftaggregat som består av en tre-cylindrisk motor på 150hk, tillverkad i Nacka. Det är enkelt att i efterhand förstå att Asea valde att byta logga efter 1933...
Svastikan som då var Aseas logga har tidigare använts som kartsymbol för svenska kraftverk. När nazisterna tog makten i Tyskland så valde Asea att ta bort loggan pga av den omedelbara associationen till Nazityskland. Det är däremot intressant att läsa om denna symbol då många tror att symbolen är ett påfund inom nazismen. Jag rekommenderar att söka på "Svastika" på nätet och läsa om de olika betydelserna kring denna symbol, då man får en helt annan uppfattning av innebörden om den.

Ett sekel med elektricitet och vatten


1998 så gavs det ut en bok om Skaras el och vatten under hundra år, titeln på boken är som rubriken på detta stycke. Denna bok är klart läsvärd för den som vill sätta sig in i Skaras vatten och energiförsörjning genom åren och den finns att köpa hos diverse boklådor (ja det hette faktiskt så en gång i tiden)

Skribent: Daniel Pettersson
Inlägget skrevs 2013-06-12, kl 21:05

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution