26 mars / 2013
Mattraditioner
Påsk
Påsken är i antågande och vad äter vi då?
När jag första gången blev tillfrågad i Spanien om våra mattraditioner och vad vi åt vid våra högtider, så ler jag fortfarande vid minnet.
Midsommar - sill
Jul - sill
Påsk - sill
Inte förrän jag verkligen tänkte till blev jag medveten om hur viktig sillen är för oss svenskar.
Sillperioder
Kanske är förklaringen till att vi äter så mycket sill så enkel som att vi från 1500-talet haft fyra stora sillperioder i Bohuslän och därmed stor tillgång till den?
Kanske beror det på att vårt behov av D-vitamin kan tillgodoses av den feta sillen när vi inte kan få det via solljuset under den mörka årstiden?
Sillälskare
Jag är själv väldigt förtjust i sill och älskar inläggningar av alla slag.
Idag vill jag dela med mig av ett recept på en sillröra.
Ofta pratade jag mat med mina kunder, då jag var yrkesverksam, och vi bytte ofta recept.
Just detta fick av Anke i Mariestad för 10 år sedan.
Denna röra passar utmärkt på jul-och påskbord samt även till midsommar.
Sillröra
3 hela matjesfileer
2 st rödlökar
2,5 dl purjolök
1,5 dl dill
3 dl gräddfil
3 dl majonnäs
12 msk kaviar (Kalles går bra)
6 - 8 st kalla kokta potatis
Allt skäres i små bitar och blandas väl, gärna dagen innan!
Smaklig måltid! och Glad Påsk!