15 december / 2013
Tredje advent=saffransdoft
Tredje Advent
Även denna söndag hade Skara söndagsöppna butiker.
Eftersom det var barmark kunde jag ge mig ut utan broddar, men innan det var dags för shopping lades sista handen vid julstädningen.
Nu är hemmet rent, men fortfarande rörigt!
I min familj är det så det ska vara före jul, lite rörigt men man börjar ana julens dofter.
Saffran
Saffran är ju en smak och doft som hör julen till, men jag varken bakar eller äter saffransbullar.
Det innebär inte att jag ogillar saffran, men jag är inte så förtjust i lussebullar.
Jag nämnde i förra bloggen att jag gillar grytor vintertid och att jag gärna använder min gamla lergryta.
Detta recept hittade jag i DN för en tid sedan.
Saffranskyckling i lergryta
1 stor kyckling 1,5-2 kg
1 "kuvert" saffran
2 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1 krm kajennpeppar
2 hela vitlökar
1 kruka timjan
Tillbehör:
3 del ris
300 g lättkokta grönsaker
Blanda saffran, salt, och de båda pepparsorterna. Strö blandningen runt och i kycklingen.
Lyft upp den blötlagda grytan och häll av vattnet.Lägg kycklingen med bröstsidan uppåt. Skär toppen av vitlökarna och lägg dem i botten bredvid kycklingen tillsammans med timjan.
Lägg på locket och ställ grytan på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200 grader. Låt kycklingen stå 11/2-2 timmar tills den fått fin färg och innertemperaturen är 70 grader.
Skär kycklingen i bitar och servera med skyn som bildats, ris och grönsaker. Kläm över de bakade vitlökarna ur sitt skal som extra smaksättning.
Efter att ha följt receptet var jag fri att göra vad jag ville i 1,5-2 timmar.
Söndagsöppet
Förutom inköp av några resterande julklappar var jag ju tvungen att besöka Ingrids konfektion som hade ett oemotståndligt erbjudande:
Få din storlek i rabatt!
Alltså ju större storlek desto billigare plagg!
Håller man på med julförberedelser så kanske man ska satsa på en storlek som passar efter jul!