/// Familjefest

29 augusti / 2013

Familjefest

Firande

Maken har fyllt år. Fyller år gör vi ju alla, men fira ville han inte trots att det var jämna år.
Han gillar nämligen inte att bli uppvaktad av personer som känner sig mer eller mindre tvingade att komma, om man talar om att man fyller.
Han hade dock en önskan och det var att samla alla barn och barnbarn till en fest!

Hyrde hus

Vi vet ju att det är svårt att samla våra nära och kära p.g.a. arbeten med oregelbundna tider, men vi hyrde ett hus på Rörtången utanför Kungälv. Den vecka vi önskat (innan skolorna startat) var dessvärre upptagen, så det fick bli den nästföljande.
Men nästan alla barn med respektive kunde komma om inte hela veckan så i vart fall delar av den.

Önskeväder

Med en sommar som den vi haft vågade vi nästan inte drömma om att det vackra vädret skulle bestå även under vecka 34, men det gjorde det.
Det hyrda huset var stort, med 7 rum och sängplatser åt alla, så vi hade kunnat ha det mysigt även inomhus och elda brasa i den öppna spisen, men det var trots allt härligt att vi slapp!

Barnen

De barnbarn vi hade med var i åldrarna 2-9 år och kunde tillsammans fiska krabbor, bada, samla snäckor och göra andra strandfynd.
Att efter mörkrets inbrott smyga i skogen med ficklampor var ju också ett äventyr.
Dock varade äventyret i "skogen" strax utanför tomtgränsen inte länge, för lite kusligt var det!

Storfamilj

Eftersom syskon och kusiner bor på skilda orter och alla jobbar mycket och oregelbundet är det är inte ofta vi är en "storfamilj", men denna vecka var det härligt att vara tillsammans och när barnen ledsnat på äventyret i skogen gick de in och vi vuxna satt kvar ute och pratade i den stjärnklara augustinatten.

Matlagning

Jag gillar ju att laga mat, men eftersom jag också vill umgås så hade vi delat upp matlagningen och vi åt jättegod mat hela veckan! Tack ungdomar!
Näst sista kvällen, fredag åt vi fantastiska havskräftor och sista kvällen åt vi Dubbelmarinerad oxfilé, en rätt som vi i familjen ätit när det vari något extra!
Förutom släktträffar har vi ätit den på nyårsaftnar, studentexamen och på bröllop!
Köttet ätes kallt och ibland har vi haft sallad, potatischips som tillbehör, men denna gång som flera gånger annars valde vi tillsammans med salladen bakpotatis med eget lagat kryddsmör.

Allt om Mat

Här får du ta del av receptet som jag ursprungligen hittade i Allt om Mat och som också blir väldigt gott om du tar fläskfilé istället för oxfilé.

DUBBELMARINERAD OXFILÉ (för 4)

ca 500 -800 g oxfilé
Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
Tillredning
Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i minst 3 timmar, vänd då och då.

Sätt ugnen på 175 °C.

Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 °C - 70 C, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.

Svep in filén i folie och låt den kallna.

Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.

När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i minst 4 timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.

Servera skivorna kalla med ny bakad potatis och vitlökssmör samt en sallad på olika salladssorter.

Smaklig måltid!

Skribent: Beatrice Holmberg
Inlägget skrevs 2013-08-29, kl 11:23

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution