/// Julen - dofternas högtid

22 december / 2013
Taggar: Mat, Recept, Traditioner, Jul

Julen - dofternas högtid

Juldofter

Ja, det finns väl ingen högtid för oss svenskar som doftar så mycket som julen!
Jag verkligen älskar dessa juldofter!
Som exempel kan jag nämna glögg, som jag inte gillar att dricka, men som doftar underbart, pepparkakor som har en härlig kryddig doft och hyacinter, som är fantastiska och har den speciella juldoften, men som numera retar mina luftrör och därför bara njuter dem på avstånd.
Jag älskar också doften av gran och av en nygriljerad skinka, precis tagen ur ugnen! !
Doftmixen av nejlikor och apelsin är väldigt mycket JUL för mig!


Grönare jul

Min jul blir grönare och grönare.
Nu menar jag inte vädermässigt även om det verkar att bli grönare och grönare väderleksmässigt också.
Nej, jag menar matmässigt!
Förutom sill och lax och gris i alla former så vill jag ha mer och mer av det gröna på julbordet.

God Jul!

Härmed önskar jag dig en riktigt God Jul och vidarebefordrar recept på en god
Rödbetssallad och en Rödlökssallad.

Rödbetssallad
8 inlagda rödbetor
2 äpplen
3 dl gräddfil
1 msk riven pepparrot

Riv rödbetor och äpplen grovt. Smaksätt gräddfil med pepparrot. Blanda samman. Serveras riktigt kall.


Rödlökssallad
4 rödlökar
2 lagerblad
1 tsk timjan+mejram

Salladssås
2 tsk vinäger
1 kryddmått salt
2 msk tomatpuré
3 msk olja
1 vitlöksklyfta

Skala löken, halvera dem och skär i tunna skivor. Varva löken med grovt krossade lagerblad, timjan och mejram.
Häll på salladssåsen + ett par tsk vatten och låt stå 12 timmar eller längre.


Smaklig måltid och än en gång: GOD JUL !

Skribent: Beatrice Holmberg
Inlägget skrevs 2013-12-22, kl 16:34

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution