/// God fortsättning!

13 januari / 2014

God fortsättning!

Jag har nu arbetat på MEGA i cirka fyra månader och det har varit både intressant och utvecklande. När jag startade denna anställning såg jag det som en utmaning och det har det också varit.

Under denna relativt korta tid har jag tagit del av de problem som kommunen och företagare står inför vad det gäller handel i dagens samhälle. Konkurrens från såväl näthandel som externa handelsområden i närliggande kommuner gör att utmaningen för att Skara ska leva vidare som handelsstad är svår, men inte omöjlig.

Detta är ett bekymmer för alla städer idag och Skara är inte unikt, men bara för det så ska vi inte sitta nöjda utan arbeta ännu hårdare för att Skara ska bli en mer levande stad under 2014. Det viktiga är att alla skarabor står upp och gynnar våra lokala företag, så vi även fortsättningsvis kommer att ha en rik företagsflora i vår kommun.

Workshop

Den 16 januari ska jag och Näringslivschef, Anna Sundbom, anordna en workshop med Skaras ungdomar på Stureplan.

Under workshopen kommer vi ta reda på vad ungdomar har för syn på Skara och hur de vill utveckla Skara för att de i framtiden ska leva och bo i Skara. Det är viktigt att vi går direkt till ungdomarna och ställer dessa frågor samt att de får bli delaktiga i vår stads utveckling eftersom det är de som ska driva företag och arbeta i vår stad framöver.

Resultatet av workshopen kommer att presenteras inom kort i bloggen.

Gestaltningsgrupp

I höstas tog vi ett beslut inom MEGA att starta upp en gestaltningsgrupp där representanter från kommunen, fastighetsägarna, handlarna och övriga servicenäringar skulle få komma till tals hur utformningen av Skara ska se ut i framtiden.

Den åttonde januari hade vi vårt första möte och på agendan till det mötet var en stadsvandring där fokus låg på hur Skara var julutsmyckad. Resultatet av vår vandring var att vi generellt har en mycket vacker stad, men med en del skönhetsfläckar. Om vi nu ska fokusera på det som är mindre bra så kom vi fram till att det är för mörkt och att det kommer att krävas mer ljusinstallationer för att Skara ska bli en Julstad som ska ligga i framkant, vilket vi har som målsättning. Det är såväl kommun, fastighetsägare och handlares ansvar att bli bättre på detta och det ska vi arbeta med under året så julen 2014 blir en ljusare jul.

Övrigt så kom vi fram till att vi kan skapa en juligare miljö med små medel som t.ex. användande av mer granris och annat som hör julen till och det är inga större investeringar så det är bara att göra. Något vi ska tänka på till nästa år. I butikernas skyltfönster var det varierande kvalité, men överlag så var det mycket bra. Sen till frågan om var granen ska stå! Tanken i år var att ställa den på Hötorget för att lyfta fram torget som i sig är rätt så intetsägande och det resulterade i att det inte blev någon gran på Djäkneskolans skolgård, vilket var tråkigt.

Till nästa år ska jag se till att vi har två stora granar i Skara.

/Peter

Skribent: Peter Gustavsson
Inlägget skrevs 2014-01-13, kl 11:39

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution