/// Närhandlat är grejen

7 april / 2013

Närhandlat är grejen

Butiker kommer, butiker går
Den senaste tiden har ett flertal centrumbutiker, av olika anledningar, stängt sin verksamhet. Butiker har kommit och gått i alla tider så med andra ord är inte detta någon ny företeelse. Tittar man tillbaka så ser man att det går i cykler. Det är dock olyckligt när det blir flera som stänger samtidigt, eftersom det lätt skapar oro i ledet och det börjar pratas i negativa tongångar.

Det är tufft att driva en butiksverksamhet på de flesta mindre och mellanstora orter i Sverige idag, inte bara i Skara. Konkurrensen av t.ex. näthandel och de stora köpcentrumen gör att de mindre handlarna verkligen måste vara på tå och kämpa för att locka kunder. Till råga på allt är de traditionella kommunikationskanalerna via dagspress inte lika självklara för att nå ut till kunderna. Det krävs att man når ut till sina kunder via Facebook, hemsidor, instagramkonton, appar o.s.v. Tiderna håller än en gång på att förändras.

Vi kan göra skillnad
Vi som bor och lever i den här staden måste ta vårt ansvar om vi även i framtiden vill kunna ha möjlighet att njuta av en liten mysig stadskärna. Oavsett om det gäller ett restaurangbesök, ett biobesök, en fika på ett mysigt kafé eller när vi behöver handla ett klädesplagg, present eller dylikt. Ingen rörelse överlever av sig självt hur många insatser som än görs. I slutändan handlar det om att vi som konsumenter måste bli mer medvetna över våra val.

Jag säger inte att du aldrig ska få åka en sväng till grannstaden eller klicka hem en vara på nätet. Men om vi försöker tänka inför varje inköp: "Finns den här varan i Skara?" och sedan åtminstone börjar handla det mer av våra inköp här, så kommer det göra skillnad.

Här kommer några budord på vägen:
Ge alla butiker en andra chans. Sortimentet ändras och just ditt favoritmärke kanske väntar på hyllan den här gången.

Fråga om de kan ta hem varan du söker. Handlarna VILL hjälpa dig och blir glada om du frågar.

Säg till vad du saknar. Handlarna är inga tankeläsare och ser det som en bra feedback om du berättar vad du saknar. Kanske hänvisar de till en annan affär i stan som har vad du söker. Det har hänt mig flera gånger.

Kostar en produkt mer än t.ex. vad den gjorde på Ullared sist? Tänk på att du betalar för närhet och servicen att kunna handla i din egna stad. Det är väl investerade pengar som ger dig och kommande generationer livskvalité.

Handel föder handel - en klyscha så sann. Handlar vi mer, blir utbudet större och butikerna fler.

TACK FÖR ATT DU GYNNAR SKARAS HANDEL OCH GÖR DINA INKÖP I SKARA. ALLA SOM GÖR DET BIDRAR TILL EN LEVANDE SMÅSTAD! SERVICEN, NÄRHETEN OCH CHARMEN ÄR SVÅRSLAGEN!

Hälsningar
En som precis köpt världens skönaste jeans på Lia, nya fina vårskor på Klostergatans skor och nytt fint rouge på Aberdeen. Bara som några exempel.

Skribent: Helena Nyman
Inlägget skrevs 2013-04-07, kl 20:18

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution