/// En soptipp kan vara fantastisk

16 augusti / 2013

En soptipp kan vara fantastisk

I ett av mina tidigare inlägg så lovade jag att jag skulle berätta mer om en soptipp som föll i smaken. Självklart håller jag vad jag lovar så nu ska jag berätta mer.

I somras befann vi oss i Sotenäs kommun i vackra Bohuslän. Vi hade en gammal spis som behövde slängas och begav oss till närmsta soptipp, som låg i Kungshamn. Nu ska jag i ärlighetens namn inte utgöra mig för någon expert på soptippar eller återvinningscentraler och har väl kanske besökt högst en handfull genom åren. Men Kungshamns soptipp var oerhört ren, välorganiserad och dessutom möttes man av en mycket trevlig man som hjälpte till att vägleda alla. Förutom att man slogs av hur väl allt var ordnat och det trevliga bemötandet så hade de dessutom en annan otroligt bra service. I ett särskilt hus kunde man lämna in sådana saker som var för bra för att slängas och istället kunde säljas vidare. Pengarna gick sedan till Barncancerfonden via en loppis som anordnades några gånger i månaden.

En oerhört bra idé som jag tycker vi borde anamma i Skara också. Jag vet tyvärr alltför många som inte "orkar" åka och lämna saker till en secondhandinlämning och istället slänger allt på tippen. Skräckexemplet hörde jag en gång av en äldre herre som hade varit på Rödjorna och slängt trädgårdsavfall. Han hade sett hur en man kommit dit med tre cyklar, alla i ett helt ok skick. När den äldre herren förstod att cyklarna var på väg att slängas frågande han om cykelägaren inte skulle lämna in dem till en secondhandaffär? "Nä, det orkar jag inte", svarade cykelägaren. "Men om jag gör det åt dig", sa den äldre. "Äh, nu krånglar vi inte. De ska slängas", svarade mannen bestämt och vips var alla cyklarna kasserade.

Skandal! Tänk på allt som slängs i onödan och istället kunde bringa pengar till alla behövande! Alla behöver vi hjälpas åt att återanvända mer och tänka till över hur vi kan vara mer rädda om vår vackra planet. Idag förekommer ett allt för stor resursslöseri och vi slänger allt för mycket som istället kunde komma till användning av någon annan.

Så nu uppmanar jag Skara Energi att ta till vara på tipset och öppna en inlämningsdel för saker som kan säljas för välgörenhet.

Gör gärna ett studiebesök på Kunsghamns fina soptipp!

Skribent: Helena Nyman
Inlägget skrevs 2013-08-16, kl 08:59

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution