/// Hade ni ett bra "kokslov"?

17 februari / 2014

Hade ni ett bra "kokslov"?

Semester i fjällen

Har tillbringat hela härliga vecka 7 på Idre fjäll. Sportlov i fjällen med andra ord. Vi försöker alltid komma iväg några dagar eller en vecka för skidåkning. De flesta år har vi inte åkt på Sportlovet då priserna är för höga och liftköerna är för långa. Men i år när sonen går i fyran valde vi att ändå åka på lovet. Det var så skönt att slippa skolarbete efter långa dagar i backen och istället kunna vara ute och leka i snön eller bara slappa i understället hemma i stugan. Men vi hade ingen sol så när som några minuter under hela veckan. Då är det ju betydligt solsäkrare längre fram. Dock var snömängden fantastisk och hela dagarna var backarna i fint skick. Nackdelen med vårdagar i backen brukar ju vara isiga och uppkörda backar på eftermiddagen.

Något jag länge funderat på är varför vi i den här delen av landet alltid är lediga vecka 7? Vore det inte rättvisare om vi turades om med ett rullande schema så att vi fick soliga (iallafall större chans) vecka 9 ibland?

Så här ser placeringen av sportlovet kommunvis ut i Sverige:
Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre
Vecka 8: Uppsala län (utom Älvkarleby), Skåne län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal, Örebro län,
Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland
Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre
Vecka 11: Jokkmokk

Kokslov = Sportlov

Visste du att det från början hette Kokslov och syftet var att spara bränsle, d.v.s. koks från skolornas uppvärmning?

"För att ge de lediga skolungdomarna meningsfull sysselsättning anordnades olika aktiviteter. Ganska snart kom aktiviteterna att fokuseras på friluftsliv i allmänhet och vintersporter i synnerhet; antingen genom sportutövande på hemorten eller genom resor till de svenska fjällen. Från början var det främst meningen att barn från storstäderna skulle få möjlighet att uppleva fjällmiljön."

Men på 50-talet spred sig lovet även till landsbygden. Är det någon som vet när Skara fick Sportlov?

"Under 1950-talet kom också medicinhygieniska argument som stöd för skolbarnens ledighet under senvintern. På grund av risk för spridning av infektioner under just den tiden på året var det praktiskt att stänga skolorna för en kort tid."

Oavsett om du och din familj vintersportade eller inte, passade på att testa någon av alla aktiviteter på hemmaplan eller om allt rullade på som vanligt, så hoppas jag att ni hade ett riktigt skön vecka!

Skribent: Helena Nyman
Inlägget skrevs 2014-02-17, kl 17:36

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution