/// Höstlov i Skara

23 oktober / 2014

Höstlov i Skara

Höstlov eller Potatislov

Nästa vecka är det dags för Höstlov, eller "Potätelôv" som det hette förr. Ursprunget till lovet kommer nämligen från 'Potatislovet', då barnen på landsbygden fick vara hemma och hjälpa till med potatisupptagningen. När jordbrukssamhället gick in i industrisamhället i början 1900-talet avtog dessa lov. Det vi idag kallar Höstlov, infördes en bit i taget, när reglerna kring skolåret och kring lärarnas fortbildning förändrades, under 1980- och 1990-talet. Höstlovet finns sedan 2000-talet i flertalet av Sveriges kommuner och syftar till en sammanhållen vecka av lovdagar för eleverna och studiedagar och lovdagar för lärarna. Den infaller kring månadsskiftet oktober-november.

Ett lov är alltid välkommet för barnen så att de får en välbehövlig paus och sedan med nya starka tag kan ta tag i nästa del av terminen. Lika välkommet som varje terminsstart är, eller när lovet är slut. För visst är det skönt med lite vardag igen, hur skön en ledighet än är. Mina barn brukar sakna skolan, dagis och vännerna ganska snart.

Självklart finns det ett gediget program att ta del av som vanligt i Skara när det vankas Höstlov. Programmet hittar du här.

Halloween

En fråga som ofta dyker upp i dessa tider är när det egentligen är Halloween? En viss förvirring råder runt den i Sverige ganska nya traditionen. Svaret är alltid 31 oktober. Min son fyller nämligen år den dagen så jag har koll. Det har blivit ett antal spökinspirerade kalas, dekorationer och tårtor med det temat. När han nu fyller 11 år är det fortfarande en svart-vit tårta som önskas, men inte något spökmotiv. Det är fotboll som gäller, för hela slanten! En glassbomb i form av en fotboll är beställd. Jag får se om jag lyckas. Dotterns Zebra-tårta sist var en utmaning helt klart...

Alla helgons dag

Alla helgons dag, som inte får blandas ihop som en svensk motsvarighet till Halloween, utan som är en helt annan typ av tradition, där vi hedrar de som inte längre finns kvar här hos oss på jorden, är den 1 november. Besök gärna våra kyrkogårdar i Skara när det mörknar denna helg. Det är så fint och stämningsfullt med alla ljus som smyckar våra gravar. Vår vackra Marie begravningskapell, på vår "nya" kyrkogård, Marie Kyrkogård i Skara har öppet följande tider:

14.00-19.00 - Öppet i Allhelgonatid, de bjuder på kaffe med dopp i förvaltningsbyggnaden. Expedition är öppen för frågor och information.
14.30 och 16.00 - Musik och eftertanke.

Själv planerar jag att jobba, vara lite ledig med barnen, födelsedagsfiranden x 3 och en liten tur till en liten nyfödd bebis i Stockholm. Halloween firas med en vacker pumpa på trappen som barnen hjälper till att skära till. Jag tänder extra många ljus både hemma och på kyrkogården bland de som alltid finns i mitt hjärta, men inte längre går att krama eller prata med.

En bra och fin vecka att se framemot. Hoppas din vecka blir lika bra!

Foto: Fotoakuten

Skribent: Helena Nyman
Inlägget skrevs 2014-10-23, kl 10:04

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution