/// Mat - viktigare än någonsin

14 januari / 2014

Mat - viktigare än någonsin

"Nu är det mat!" barnen kommer rusande och stannar upp i köket. "Men...inte Korv Stroganoff, det fick vi ju i skolan i dag!" Hur många känner igen sig?


Alltför ofta lyckas vi pricka in just den maten som serverat på skola/förskolan samma dag. Vi båda föräldrar har appen Skolmaten som visar matsedeln i våra telefoner, jag vet att det varje vecka står i tidningen och det finns information på både kommunen, skolan och förskolans hemsida. Men ändå blir det inte av att man kollar.

Nu är det inget jättestort problem, även om smaklökarna inte hoppar av glädje direkt av för täta repriser men ändå fick det mig att tänka på ett koncept som jag stötte på när vi bodde i Stockholm. En kollega till mig hade barnen på en förskola där man kunde beställa lunchlådor från förskolans egna kök. Man angav vilka dagar man önskade lunchlåda i förväg och vid lämning på morgonen låg en lunchlåda på barnets plats, med samma mat som barnen skulle äta senare. Sedan betalades detta i samband med förskoleavgiften. På så vis fick man koll på vad barnen åt, hade samma matupplevelse under dagen och jag vågar nog säga att nivån på maten höll en hög klass. Annars hade någon säkerligen reagerat. Konceptet hjälpte ju också till att finansiera både förskolans kök och mat, vilket måste ha påverkat kvalitén.

Att lösa detta rent logistiskt kräver lite arbete, men tanken är ändå lockande. Om inte annat skulle skolmaten hamna i helt annat fokus. Jag har i och för sig alltid tyckt att skolmaten varit bra i huvudsak, men då tänker jag på smak och variation. Ursprung, näringsinnehåll och om maten är ekologisk eller närodlad är en annan sak.

Skara, som ligger i ett bördig jordbruksregion med många lokala matleverantörer borde sätta skolmaten och dess härkomst högt på prioriteringslistan. I dagens samhälle blir vi bara mer och mer medvetna och just en näringsriktig och välplanerad kost kan fungera som ett konkurrensmedel när man väljer vart man vill se sina barn växa upp.

I Skara pågår ett projekt som bl.a. ska främja dessa frågor under ämnet OFFENTLIG MAT. Kolla gärna in Skara i Matlandet Sverige både på deras Hemsida och på Facebook.

Skribent: Helena Nyman
Inlägget skrevs 2014-01-14, kl 17:31

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution