30 maj / 2013
Möte: Polischefen
Bakgrund:
Flera av er läsare har bett mig göra en intervju med chefen för Polisen i Skara. Det har inkommit frågor via Facebook och via mail. Nu har jag träffat ansvarig Polis, Anders Johansson, och han har svarat på frågorna nedan.
Vapenamnestin, som pågått mellan 31 mars och 31 maj, vad har den resulterat i?
Vi har fått in ungefär 25 till 30 olika skjutvapen. Exempelvis hagelgevär, pistoler och jaktvapen. Utöver dessa så har vi säkert fått in hundratalet kilo ammunition.
Det känns bra att få bort dessa från allmänheten.
Varför är stationen så sällan öppen i Skara? Vissa saker vill man prata om med en fysisk person och inte i telefonen ...
Vi har öppet mellan 09:00 och 15:00 på vardagar och tyvärr står det andra tider på hemsidan, polisen.se, men dessa tider är de som gäller.
Övrig tid så finns Poliser i yttretjänst, men de utgår då ifrån Lidköping. Allt som oftast så delas patrullerna i Lidköping upp och då tilldelas Skara en av dem. Lidköping har Poliser i tjänst dygnet runt, alla dagar i veckan.
Hos oss i Skara tar vi emot alla typer av ärenden, utom pass. För passärenden rekommenderar jag stationerna i Skövde eller Lidköping.
Vad tycker du om detta läsarförslag?
”Polisen skulle ha info blad några ggr/år och informera om olika saker och presentera vilka som jobbar inom Polisen i Skara. Förr visste man vilka de var men nu känner man till några stycken..”
Det kan vara en god idé, men det är nog tyvärr inte helt enkelt att få till.
Skara är ju en liten stad, med 7 poliser i yttre tjänst, plus 5 utredare samt jag själv och ytterligare ett par kollegor. Här i Skara är många av oss välbekanta ansikten och vi möter allmänheten hela tiden, både i tjänsten, men även privat.
I Skara har ju också Trafikpolisen sin bas, de har kontor i Polishuset. De ligger dock utanför min verksamhet och sköter sig och sina uppdrag på egenhand. De är ett 30-tal personer, några är utredare andra är i yttre tjänst, många är specialister inom vissa områden.
Flera läsare har uttryckt en önskan om fler synliga poliser på gator och torg. Till fots eller i bil, bara de syns ute i samhället. Hur ser du på detta, görs det redan idag? Finns det resurser?
Jag anser att Skara har en synlig Polis, men jag vet att vi kan bli bättre på exempelvis fotpatrullering. Vi vill finnas där människor samlas, vart det är varierar över tid. Vid jul prioriterar vi exempelvis att finnas i centrum och vid butiker och gågator. Vi finns på grundskolor, vid torg och systembolag etc.
Oroligheterna i Husby utanför Stockholm har ju av allt att döma spridit sig. Hur ser du på risken att något liknande kan börja här i lilla Skara?
Nej, den risken bedömer jag som väldigt liten, men samtidigt vet jag att man aldrig skall säga aldrig. Glädjande nog som verkar det lugna ner sig på de platser som vi kunnat läsa om den senaste tiden.
Vilka är det största utmaningarna för Polisen i Skara?
Det gäller att vi fortsätter att arbeta för ett tryggt samhälle och i det arbetet är det viktigt med synliga Poliser. Ungdomar är ett viktigt område att arbeta med, det gäller även hela drogproblematiken.
Finns det patrullerande Poliser i tjänst dygnet runt i Skara?
Både JA och NEJ. Svaret beror på hur man tolkar frågan.
Skara har 7 stycken Poliser som utgår från stationen här. De arbetar mellan 07:00 och 23:00 på vardagar, 18:00 till 03:00 på lördagar och 14:00 till 23:00 på söndagar. Under övrig tid finns det minst en Polispatrull från Lidköping som har Skara som sitt fokusområde. Polisstationen i Lidköping har bemanning dygnet runt, alla dagar i veckan.
Jag är orolig för att vara i centrum på kvällar och nätter. Behöver jag vara det i Skara?
Nej, det behöver du inte vara.
I och med det begränsade nöjesutbudet så är även lugnt under fredag- och lördagskvällar.
Hur ser den senaste brottsstatistiken ut för Skara?
Antalet anmälda brott ser i princip ut som förra året. Cirka hälften av brotten är stöld och skadegörelse. Då Skara ligger geografiskt centralt så passerar det många människor och fordon här, begås det brott i samband med besök/förbipasserande (på exempelvis E20) så hamnar dessa i Skaras statistik.
Droger, finns det i Skara?
Skara ligger i nivå med övriga kommuner i Skaraborg. Droger finns överallt och tyvärr är inte Skara något undantag.
På morgnarna uppstår ofta väldigt farliga trafiksituationer vid våra grundskolor. Barnen verkar tro att de bara har rättigheter i trafiken och inga skyldigheter. Cyklister och mopedister tar ofta farliga beslut i trafiken. Att det inte sker fler allvarliga olyckor än vad det gör är helt otroligt. Är ni medvetna om detta och vad gör ni i så fall åt det?
Ja, vi är medvetna om detta och i den mån utrymme finns så har vi närvaro vid dessa platser. Viktigt att tillägga är att såväl föräldrar, medtrafikanter och skola har del i detta och bör ta sitt ansvar. Vi skolmiljöer bör alla vara extra uppmärksamma.
Bor du i Skara?
Nej, jag bor i Lidköping.
I sommar kommer hundratusentals turister till Skara. Sommarland, Stochampionatet, Skarakvällarna, Bildagen med dragrace är några publikdragare. Hur ser Polisen på Skarasommaren? Hur ser er planering ut? Har ni extra bemanning?
Vi har vår ordinarie bemanning under sommaren, men vi förstärker vid vissa arrangemang. Några tillfällen som vi förstärker vid är ”Bildagen”, ”Rockabilly-festivalen”, ”StoSchampionantet”, ”Kungens besök” och lite senare även vid ”Oktoberfesterna”.
Vid dessa tillfällen håller vi även Polisstationen öppen nattetid.
Hur är det att vara Polis i Skara?
Nu är inte jag i yttretjänst längre, jag var det tidigare. Jag har varit Polis sedan 1995. Skara är en lagom stor kommun och det är enkelt att få bra kontakter med allmänheten och det är lätt att få en god lokalkännedom.
Som Polis har jag alltid ”ögonen på mig” och allmänheten ser allt vi gör. På en mindre ort måste vi Poliser vara extra goda förebilder. Vi möter människor genom yrket och inte sällan sedan privat och då måste vi alla visa ömsesidig respekt.
Varför finns inte Skarapolisen på Facebook?
Det vet jag inte. Det jag vet är att det kommer en Facebooksida för Polisen i Skaraborg. När den kommer känner jag inte till, men den är på gång som sagt.
Det går att skicka e-post till oss på adressen: skara.vastragotaland@polisen.se
Den 21 augusti kommer Kungen till Skara. Vad innebär det för Polisen?
För oss innebär det att vi kommer få besök av Säkerhetspolisen, livvakter och en del extra kollegor för bevakning etc. Sannolikt kommer även trafikpolisen få en del extra att göra.
Vi kommer planera i god tid, just nu har jag inte så mycket information kring besöket.
* * *
Jag vill tacka Anders för att han tog sig tid och svarade på mina och läsarnas frågor. Kanske får vi anledning att återkomma med uppföljningsfrågor i framtiden.
Kommentera gärna Anders svar och mina frågor!
/Andréas Polzer