/// Leif och fabriken ...

20 november / 2013

Leif och fabriken ...

Skara kallas i bland för "Musikstaden Skara" och mitt i centrum ligger en verksamhet full med kreativa människor, alla har de kopplingar till musiken. Bakom denna verksamhet står det kommunala bolaget Music Factory.

Jag var nyfiken och ville lära mig mer om verksamheten och bokade således en träff med chefen, Leif Carlsson, och bombarderade honom med frågor.


* * *

Berätta, vad är Music Factory?

Vi är ett bolag som ligger under kommunens Näringslivsbolag, Rådhuset. Fokus är således på näringslivet, inte det kulturella. Vi skall arbeta för att öka och främja tillväxten i Skara, inom musikområdet.

Okej, lite som IDC West Sweden gör för industrin?
Ja, exakt! Fast inom musikområdet och med fokus på Skara. Helt riktigt!

Hur gör ni detta?

Min dröm är att Music Factory finns med våra barn från sex års ålder. De kliver in genom dörren som 6 åringar och när de går ut igen är de vuxna entreprenörer i musikbranschen.

Vi arbetar redan idag med barn, genom "Music Factory Metis", "Kids n' Teens" och "Music Factory School". För de lite äldre finns flera inriktningar inom "Music and
Production", vilket är ett estetiskt gymnasieprogram på Katedralskolan men musikutbildningen sker i våra lokaler.

Vi erbjuder även eftergymnasiala utbildningar. Vid årsskiftet avslutar vi den treåriga entreprenörsutbildningen ”Sound Masters”, och denna efterföljs av den nya ”Music Business School. Vi hoppas också att vi kan starta Yrkeshögskoleutbildningar och det kan vi ge besked om i januari.

Vad händer framöver?

Vi går en spännande framtid till mötes, det är helt klart!

Vi har i dagarna fått ett viktigt ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Skara kommun samt Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd och kulturnämnd. Deras stöd möjliggör att vi kan utvecklas och satsa ytterligare.

Stödet kommer innebära att vi går vidare med våra planer gällande yrkesutbildningar. Vi är även intresserade av en verksamhet för ökad integration. Musik är ett kraftfullt verktyg för våra nya svenskar, för de som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid samt för de med olika typer av funktionshinder. Detta är ännu i sin linda, men förutsättningarna är mycket goda.

Internationalisering är ett annat område vi ges möjlighet att satsa vidare på. Sverige är en fantastik musikexportör och slår både England och USA med råge. Mycket kompetens och stora marknader finns utanför Skara och Sveriges gränser, genom att ta till vara på dessa kan våra lokala musikentreprenörer växa.

Vi har även planer kring organisationsutveckling, med det menar jag att våra duktiga företagare skall bli ännu duktigare. Det är viktigt att våra entreprenörer har ett affärstänk och att de gör bra affärer. Det ger bra förutsättningar för ett hållbart företagande, som kan växa.

Utöver detta har vi en helt unik, 2-årig utbildning på gång. Vi inväntar ännu ett klartecken, men får vi det så kommer vi erbjuda något vi i dagsläget kallar för: Entreprinell artist.

Genom kontakter med de största aktörerna inom området "show" kommer vi utbilda framtidens showartister. Vi har bland annat kontakter med 2Entertain, dansarna Ann Wilsson och Dermot Clemenger, Mia Stegmar och Jamladies, Rosers Hotell & Event, Skara Sommarland, Wallmans Salonger, Vikingline och resebolaget Ving.

Riktigt spännande således!

Dansskola med Ann och Dermot

Kan du berätta något om detta, jag vet att många är nyfikna?

Både Ann Wilsson och Dermot Clemenger driver flera olika dansskolor, runt om i landet. De vill utöka med fler orter och jag har haft kontakt med dem sedan jag började som vd här, vilket nu är ett år sedan.

De kommer att öppna en dansskola i Skara och använda vissa av våra lokaler. De har handplockade danslärare på sina övriga skolor och gästar dem då och då. Så blir det säkert även här.

Det skall bli väldigt roligt att få in denna typ av verksamhet i vårt hus och mer information kommer säkert inom kort, och då från Ann och Dermot själva.

Tack för pratstunden, Leif! Vår tid är ute och jag avslutar med att önska dig lycka till med allt och att era framtida planer slår väl ut. Tack!

* * *

Musikstaden Skara lever i allra högsta grad!

Jag lämnade Leif och hans Music Factory alldeles omtumlad. Tänk att allt detta finns mitt i bland oss, mitt i centrala Skara. Helt fantastiskt!

/Andréas Polzer

Skribent: Loveskara
Inlägget skrevs 2013-11-20, kl 15:21

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution