/// Möte: Årets Företagare 2012

18 februari / 2013

Möte: Årets Företagare 2012

Förra året var ett händelserikt år för Fredric Hanqvist och hans företag Skara Plåtslageri. Bland annat kammade Fredric hem utmärkelsen "Årets Företagare", en utmärkelse som organisationen Företagarna och Skara kommun tillsammans delar ut varje år.

Nu, en bit in i 2013, så är jag nyfiken på hur det går för Fredric och hans företag. Jag stämde möte i de tillfälliga lokalerna på Mejerigatan 1 och med var sin kopp kaffe slog vi oss ner i fikarummet för ett samtal.

Berätta, vem är Fredric Hanqvist?

Jag är en 39 årig Skarakille som bor i Ardala tillsammans med min sambo och våra tre underbara barn.

För 10 år sedan startade du Skara Plåt. Hur kom det sig?

Jag arbetade hos ett företag i byggnadsplåtslageribranschen och företaget gick dåligt och slutligen gick det i konkurs. Efter en tids fundering så valde jag att satsa och köpte konkursboet och tog över. I början var vi bara ett par killar, men genom bra samarbeten med andra i branschen byggde jag sakta, men säkert, upp verksamheten.

Med tiden lärde jag mig allt mer om att driva företag och vi tog oss an allt fler och allt större uppdrag. I och med detta behövdes mer personal och fler anställdes. I dag har jag 9 stycken väldigt duktiga medarbetare.

Hur är det att vara egenföretagare?

Det är roligt och mycket stimulerande. Att göra affärer är kul och självklart blir det mycket arbete, inte 9 till 17 direkt. Jag gillar att arbeta med människor, både personal, kunder och partners.

Med min sambos stöd i ryggen så känns det bra och tryggt, utan henne hade det varit annorlunda och säkerligen mycket svårare och jobbigare.

Vad gör dig till en bra chef?

Det borde egentligen någon ur personalen svara på. Det är svårt för mig att sitta här och vara objektiv och prata gott om mig själv...

Förresten, jag kom på en sak som en av killarna sade för en tid sedan. Han sade "Du är mänsklig".

Jag tolkar honom som att jag ser människan, att alla kan ha en dålig dag och att personalen inte är några maskiner. Vi på firman är ett team och vi jobbar med och för varandra!

Vilka är era främsta konkurrensfördelar?

Vi har bra kapacitet, jag menar att vi kan ta olika typer av jobb, inte bara mindre och normalstora utan även stora långa och resurskrävande. Kollegorna är noga utvalda och är väldigt duktiga. Vår kompetens är en riktigt bra konkurrensfördel, vi är proffs helt enkelt.

En annan styrka är att kollegorna är uppskattade av våra kunder. Det är vanligt att samma killar efterfrågas om och om igen, av samma kund. Det gör mig stolt, då vet jag att vi jobbar på rätt sätt!

Förra året brann det i dina lokaler, vad hände egentligen?

Våra lokaler var uppdelade i två delar, den ena höll vi själva till i och den andra hyrde vi ut till en firma i en helt annan bransch.

Strax efter midnatt den 20 augusti ringde Securitas hem till mig och berättade att inbrottslarmet ljöd. Några minuter senare ringde de tillbaka och berättade att de var på plats och att fastigheten stod i lågor.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och de gjorde en riktigt bra insats, vilken ledde till att branden begränsades till den uthyrda delen. Det blev dock stora sot- och rökskador på hela fastigheten, rivning blev tillslut det enda vettiga alternativet.

Jag fick ett mycket gott stöd från kollegor, företag och kommunens näringslivsbolag Rådhuset. Det var en tung tid som följde och då var det skönt att få stöd och hjälp.

Polisens utredning visade snabbt att branden var anlagd, det fanns tydliga spår på det, men ingen greps och Polisens utredning är nu nedlagd eller satt på paus. Till sommaren skall de nya lokalerna förhoppningsvis vara inflyttningsklara, stommen reser vi under morgondagen. Det skall bli skönt att komma i ordning igen, även om de tillfälliga lokalerna passar väl så är det inte riktigt samma som att vara på "hemmaplan".

Driva företag i Skara. Hur är det?

Det är bra. Efter 10 år så har jag ett stort kontaktnät med partners och kompletterande verksamheter. Jag arbetar nära flera av dem och vi har väl fungerande relationer, vilket känns tryggt och stabilt.

Årets Företagare 2012

Utmärkelsen är prestigefull och få förunnad. Hur var det att bli uppmärksammad på detta sätt? Väldigt roligt att bli uppmärksammad. Jag blev väldigt glad!

Motivering:
Ett gediget hantverkskunnande förutsätter skolning som uppnås genom kunskaper och erfarenheter inom yrket - det är en kompetens som förvärvas genom praktiskt utövande. Framtiden kräver skickliga hantverkare men också entreprenörer med vilja att utveckla och expandera företag. Fredric, ägare av Skara Plåtslageri AB, är ett mycket gott exempel på en person som gått den långa vägen i sitt yrke och som där parat sin skicklighet som hantverkare med ett gott entreprenörskap. Fredrics prestation som företagare i en hantverksbransch tjänar som ett gott föredöme och inspiration för många fler.

Som duktig och framgångsrik företagsledare är du en förebild för andra. Har du någon egen förebild?

Ja, min far.
Pappa har varit med under hela min "resa" och är ett tryggt stöd. Jag uppskattar verkligen hans förhållningssätt och försöker köra på en liknande linje, både som chef och som pappa.

Tack Fredric, det var roligt att träffa dig och jag önskar dig lycka till, inte minst med de nya lokalerna.

/Andréas Polzer

Skribent: Loveskara
Inlägget skrevs 2013-02-18, kl 19:07

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution