/// Pippi på fåglar!

24 januari / 2014
Taggar: fåglar, skara, sofnet, pippi

Pippi på fåglar!

Räkna fåglar

I helgen är det dags för den årliga fågelräkningen. Vem som helst kan bidra och det är enkelt.
För nionde året i rad sitter vi vid våra fönster och förundras över småfåglarnas engagemang och ihärdighet. Dom äter för att överleva och vi kan hjälpa genom att mata med frön, kärvar, nötter, talg och annat. Viktigt är att om man har börjat mata så ska man fortsätta tills värmen är här för småfåglar är vanedjur (precis som vi) och har dom hittat ett ställe med bra mat så är det dit dom flyger. Om vi slutar för tidigt finns det risk att dom svälter ihjäl och är det kallt kan dom till och med frysa ihjäl.

Besökare vid borden

På sidan sofnet.org får du mer info om hur räkningen och rapporteringen går till. Arrangemanget heter ”Vinterfåglar Inpå Knuten”. Kort beskrivet räknar man högsta antalet besökare av samma art vid ett tillfälle och rapporterar det. Sitter man och tittar ut och ser två talgoxar och en blåmes och efter en stund kommer det tre talgoxar och en blåmes rapporterar man tre talgoxar och en blåmes.
Glädjande nog har antalet rapporteringar ökat och dom två senaste året har det räknats vid cirka 19 000 fågelbord vilket är en imponerande siffra tycker jag. Vi kan dock bli fler – alla rapporteringar är viktiga och hjälper Sveriges ornitologiska förening att samla fakta och påverka.

Hur många rödhakar i år?

Statistiken visar att vanligaste fågelarten vid våra fågelbord är just talgoxen följd av koltrast. Efter det är det ett hopp ner till gulsparv och entita och därefter kommer blåmesen.
Min absoluta favorit bland fåglar är rödhaken som återfinns längre ned på listan men ligger i alla fall stadigt kvar med sitt antal, glädjande nog! Hoppas att jag kan räkna in många olika arter och flera rödhakar under helgen. Jag återkommer i ett senare inlägg med resultaten från min fågelräkning i Skara.

/Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-01-24, kl 00:00

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution