/// Skara Filmfestival dag fem!

17 november / 2014

Skara Filmfestival dag fem!

Dag fyra var fylld med spinning och muskelvarv så tyvärr fick filmerna stryka på foten...dag fem var det två som visades och båda prickade jag in i kalendern.

Franskbelgisk rulle

Två dagar, en natt är en märklig film i flera avseenden. Att göra en film om en person som åker runt och pratar med olika människor ter sig något absurt. Filmen blir seg i första hälften för man har ingen relation till någon och det blir bara lösryckta fragment som inte tar handlingen framåt. Efter halva filmen blir man dock lite smått intresserad då personerna fått karaktär och handlingen lite mera substans.
Psykologi finns i mängd och både grupp och enskild person beskrivs men inte tillräckligt nyanserat för att jag ska bli intresserad. Det mesta är en transportsträcka till ett eventuellt oväntat slut - eller är det också förutsägbart?

12 år

Filmen Boyhood utspelar sig under 12 år och är inspelad under lika lång tid; med samma skådespelare. Under knappa tre timmar fick vi följa familjen med den 6 till 18-årige sonen i medelpunkten. Även samhället och dess värderingar fångades in utan att för den skull vara påträngande. Musiken som ändras över tid gav en extra dimension till handlingen tycker jag. Annars vet jag inte om det handlar så mycket om boyhood - mer om parenthood.
I många scener blev jag, som förälder, frustrerad över handlingar och val som dom vuxna karaktärerna gjorde. Trots det är det en unik film som är både varm, nära och smått melankolisk. Jag gick ifrån biografen lite sorgset glad!

Livet

Båda filmerna idag handlade om livet. Om livet som händer runt omkring oss. Om livet som vi kan välja att forma, om vi vill. Om ditt liv som är ditt ansvar och mitt liv som är mitt ansvar.
Och det finns här just nu! Ta vara på det

"Life is what happens to you while you're busy making other plans."

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-11-17, kl 23:57

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution