/// Nu drar det igång!

14 augusti / 2014
Taggar: 2014, Skara, val, rösta, gemenskap

Nu drar det igång!

.
Det händer bara vart fjärde år så visst är det speciellt – det är val i Skara och Sverige!
I radion har det redan börjat - den ena jingeln fiffigare än den andra, och på tv kommer politiker att vara med i var och vartannat program!

Valstugor på plats

På lördag (imorgon) är det valupptakt och Hötorget i Skara kommer fyllas med små hus, frågvisa invånare och engagerade kandidater. Det är förväntan i luften och nästan lite feststämning över hela arrangemanget. Och det är bra, tycker jag! Det ska inte var så himla uppstyltat, tillrättalagt och ordentligt utan ett val ska präglas av människor och människors vardag. Det är samtal det handlar om, och om att känna gemenskap!

14 september

Det är en stund kvar till själva valdagen men tiden går fort! Precis som jag skrev i min blogg om EU-valet så finns det möjlighet att rösta då man är utomlands och också förtidsrösta inom Sverige. Och självklart kan man vänta och rösta just på valdagen, i sitt eget distrikt!
Den 15 augusti bestäms vilka som får rösta baserat på var man bor, hur gammal man är och vilket medborgarskap man har. Cirka tre veckor innan valet 14 september, får vi våra röstkort och vid den tidpunkten startar förtidsröstningen också.

Tre val

I Sverige har vi förmånen att få rösta både till riksdagen, till landstingsfullmäktige samt till kommunfullmäktige – snacka om demokrati! Vi är lyckligt lottade men det ställer också ett visst mått av krav på oss att göra vår röst hörd och att faktiskt gå iväg och rösta, senast på valdagen. Nu när vi har möjligheten ska vi väl också ta den, eller hur!?!

Respekt

Med all respekt för hur du kommer att välja att rösta i de olika valen, tänk på två saker:
Vem/vilka tror du KAN styra Sverige nästkommande mandatperiod?
Hur har det varit tidigare och hur är det idag – vilket känns bäst?

Sist men kanske viktigast:
Ta reda på fakta, lyssna med hjärta OCH förnuft och framför allt: gå och rösta!

/Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-08-14, kl 22:24

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution