/// Möten och Upplevelser

Möten och Upplevelser

Skara har ett bibliotek och det är inget vanligt bibliotek utan ett helt uppslagsverk av litteratur, upplevelser och kunnande! Jag har bott i flera länder och eftersom jag älskar böcker letar jag alltid upp stadens bibliotek. Jag har haft lånekort i USA (Los Angeles och San Fransisco), England (London), Spanien (Benidorm) och Frankrike (Paris) samt i Ösmo, Nynäshamn, Skövde, Lidköping och Skara. På en plats tidigare har jag hittat ett liknande bibliotek och det var i London. Och med det vill jag säga att storleken har ingen som helst betydelse – det är innehållet som räknas!

Litteratur

I dessa två bibliotek finns bredden av böcker. Inte bara de stora bestsellers utan även böcker från små förlag. Det finns böcker med lokal anknytning (se tidigare blogg) och faktaböcker/studielitteratur. Och finns inte det man söker lånas det in på fjärrlån från annat bibliotek eller köps helt sonika in. Så gjordes det med min absoluta favoritbok En Trädgård Till Tröst av Lena Katarina Swanberg. Mer om den i slutet av bloggen

Möten

Myten om ilskna bibliotekarier kan skrotas! Här träffar man leende personal som är genuint glada över att jag kommer in till just deras arbetsplats. Och det kan vara en rar ung tjej med underbart färgglada kläder matchade med randiga strumpor, en serviceinriktad, oerhört trevlig man, en gullig dam nästan lika filmtokig som jag och...nej, ni får upptäcka själva vilka möten det blir!
Och tänk alla som gått i pension efter ett helt liv på biblioteket. Minns speciellt en dam som alltid nästan smög omkring mellan raderna av böcker (åtminstone tyckte jag det ). Jag var först lite ängslig för att hon skulle vara barsk (jag var ju bara 10 år eller nåt sånt) men hej, vad jag bedrog mig! Hon hjälpte mig ofta att leta upp böcker och ibland när jag satt och läste, på ungdomsavdelningen, kom hon och frågade lite om boken. Det kändes som hemma Och när man skulle låna böcker hade hon alltid något att prata om trots att vår ålder skildes markant. Vi var mentalt i samma ålder kändes det som, och det är en konst att få människor (ungdomar) att känna så!

Kunnande

Dom som arbetar (och tidigare har arbetat) på biblioteket i Skara är en viss sorts människor. Olika och unika men ändå lika – dom passar helt enkelt in!
Alla är otroligt kunniga och kommer jag med dotterns studielitteraturslistor (som oftast är en mil långa ) vill dom gärna lära sig mer och frågar intresserat om böckernas innehåll. Sen lånas dom, som inte finns, in som fjärrlån och kommer som avisering på mail och sms när dom finns att hämta! Så himla fiffigt
Man kan gå in med en fråga: ”vet du boken där en kvinna karriärklättrar inom läkemedelsindustrin och hon får dilemmat med etik” - Strong Medicin av Arthur Hailey, blir svaret. Eller: ”en bok skriven av en äventyrare, handlar om promenader” - Till Fots av Ola Skinnarmo; svaret kom efter lite tankeverksamhet. Eller: ”finns det någon bok om facebook och twitter, typ använda till något nyttigt” - Skaffa jobb genom sociala medier av Holger Wästlund; svar efter lite forskande på datorn.

Upplevelser

På biblan kan man läsa tidskrifter – och ta mig 17, aldrig att jag saknat någon tidning som jag velat läsa. Och jag läser brett: handarbete, foto, resor, mat, träning, andra kulturer, ungdomstidningar, damtidningar, datortidningar! Ni fattar, eller hur!?!
Surfa på datorerna kan man förståss också och enklare fika finns att köpa. Man kan kura ner sig i en mjuk välkomnande soffa och drömma sig bort med en bok, helt avskärmad från resten av världen likaväl som man kan sitta vid ett bord och iaktta och insupa atmosfären. Titta på konsten på väggarna, böckerna placerade så man kan fånga en med blicken och självklart de två korparna, Hugin och Munin.

Jag har en bok

Boken jag nämnde tidigare: En Trädgård Till Tröst av Lena Katarina Swanberg är mer än en bok; det är en vän, en stöttepelare, en kraft!
Lena skrev boken efter det att hennes man gått bort men du behöver inte ha förlorat någon för att finna tröst i hennes bok. Det finns många tillfällen som tröst är läkande och det finns flera sätt att förlora något. När det ofattbara händer och livet rämnar uppstår en intensiv längtan efter något hanterligt, något litet och konkret. Så skriver Hanne Kjöller i sin recension, och precis så är boken. Den är inte sentimental och inte heller en i mängden av ”så här kommer du vidare”-publikationer. Det här är en bok i en trädgård där allt har sin tid och tiden går runt, inte framåt.
Boken ger tröst, boken ger hopp, boken hjälper Och den finns på biblioteket i Skara, att låna.

Livet vinner.
Glädjen finns.
Trots allt.

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-07-27, kl 18:35

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution