/// Jag har gjort det - har du?

Jag har gjort det - har du?

Man kan göra det själv eller gemensamt med andra. Man kan välja dag och tid. Om man är osäker finns det hjälp att få. Vad pratar jag om...jo, att rösta! Att rösta i EU-valet!

EU

Vill du inte läsa fakta - hoppa till nästa stycke!
Sverige blev medlem redan 1995 och det är val vart femte år till Europaparlamentet. Visste du att EU består av 28 länder som tillsammans har cirka 508 miljoner invånare. I Sverige ska vi välja 20 ledamöter och totalt väljs 751 ledamöter i hela EU. Antalet ledamöter ett land väljer beror på antalet invånare i landet. Ju fler invånare ett land har ju fler ledamöter får man välja.
Ledamöterna representerar sina väljare och sitt parti och partier som liknar varandra bildar partigrupper.
I Sverige får man rösta i EU-valet om man fyllt 18 år samt är svensk medborgare.
EU sysslar med många olika frågor som till exempel miljöfrågor, fiske, polissamarbete och flyktingpolitik. Inkomstskatter, sjukvård, skola, pensioner och barnbidrag är några av frågorna medlemsländerna ansvarar för själva.
Vill du lära dig mer finns det två bra sidor: VAL2014 och eu-upplysningen

Fest

Hos oss valde vi att göra röstningen till en fest! Hela familjen samlades utanför biblioteket i Skara och det var ålder från drygt 20 upp till dryga 75! Vi vandrade in och möttes av en mycket trevlig dam som visade oss tillrätta bland kuvert och valsedlar. Om du röstat förut känner du till förfarandet med en röstsedel i ett kuvert. Och till EU är det just bara en av varje att hålla reda på - övning inför september då det blir tre kuvert att fylla
Viktigt är att ha med sig sitt röstkort (som kommit på posten) och en giltig legitimation (körkort, id-kort eller pass). Mer om tider och olika förtidsröstningslokaler finns på Skaras hemsida.
När alla valt sina röstsedlar gick vi vidare in till rummet där dom speciella "båsen" finns uppställda. Var och en fick gå bakom skynket och lägga i röstsedeln i kuvertet och klistra igen densamma för att sedan gå fram till ytterligare två trevliga damer. Dessa tog emot våra röstkort och kuvert och kollade av så vi var oss själva på id-handlingarna. Sen registrerades våra röster och jag var nummer 790 som hade röstat på biblioteket i Skara.
Lite högtidligt är det och det märks när man är klar för då blir stämningen mera uppsluppen och vi dansade ut från biblioteket (på rad som ankor) ivrigt tjattrande om allt och inget!
Och det är nu festen fortsatte då vi styrde kosan mot Störners där vi beställde mjukglass i långa banor. För efter att ha gjort våran medborgeliga plikt var vi värda stora, goda strutar (och bägare) med glass, eller hur!?!

Makten

Man kan säga att makten är vår - vi som väljer! Vi borde gå man ur huse för att visa att vi bryr oss om vad som händer i EU för det har STOR inverkan på vår vardag här hemma. 2009 deltog ungefär 45% av de röstberättigade i Sverige och det tycker jag är på tok för lite. När vi nu har möjlighet att vara med och påverka, ja, då ska vi visa att vi är villiga att förvalta den möjligheten. Ditt intresse kan vara hur HBTQ-personer behandlas eller hur flyktingar bemöts eller kanske är du orolig för hur världens hav fiskas ut eller så vill du att världens utsläpp ska minskas. Just din och min röst ger makt till svenska ledamöter att agera och föra vår talan och dom har makt att påverka världspolitiken!
Så gå och rösta - gör just din röst hörd. Och du, vänta inte till valdagen den 25 maj utan gör slag i saken redan nu i veckan; så det blir av!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-05-12, kl 19:46

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution