/// Hur ärlig ska man vara?

18 november / 2016

Hur ärlig ska man vara?

Film två ser jag först på andra dagen av Skara Filmfestival.

Marguerite

Tidigare i höst visade Skara Bio Kontrast den franska filmen om Florence. Inför den skrev jag följande:
I det glada 20-talet lever den förmögna Marguerite Dumont på sitt slott. Med mängder av pengar har hon vänner som inte alltid, eller snarare aldrig, berättar sanningen för henne. Sanningen om hennes röst och de toner hon med sann glädje producerar i mängd. 
Catherine Frot gestaltar Marguerite som den diva hon ses, genom andras ögon. Samtidigt gör hon ett ömsint porträtt av Dumonts liv genom att visa den oerhörda lycka som opera ger henne. 
Frågan kvarstår dock: Hur ärliga ska vi vara? Är det bättre att avslöja en tragisk verklighet eller låta någon fortsätta att leva i en lycklig illusion...

Florence Foster Jenkins

Idag såg jag den brittiska motsvarigheten till skildringen av hennes liv. Denna gång med Meryl Streep som Florence Foster Jenkins. En rar film som bars fram genom tre skådespelare. Självklart Streep men också Hugh Grant och inte minst Simon Helberg. Helbergs ansiktes mimspel i hans annars så diskreta uppenbarelse var genialt och Grants kärleksfulla sätt att vara med Florence var så äkta.

Filmen och Frågan

Jag vill inte ge bort för mycket utav innehållet i den brittiska versionen utan bara beskriva filmen som ett levnadsöde med inslag jag inte hade en aning om. Och filmen funkar just så. Att ge oss insikt i Florence Foster Jenkins liv. Den visar oss hur, var och med vem.
Och den ger oss svaret på varför.
Men sen kommer den stora frågan, med filmen, som är just frågan: Hur ärliga ska vi vara?

Självbedrägeri?

När vet vi att vi är ärliga mot oss själva? Hur mycket ska vi lyssna på tvivlet som gnager?
Kriteriet, och svaret på frågan "Hur ärliga ska vi vara" torde vara: så länge det inte skadar någon och vi mår bra av den verklighet vi skapar; då är det, i alla fall till viss del, av godo.
Eller med Florence egna ord:
”Man kanske kan säga att jag inte kan sjunga, men ingen kan någonsin säga att jag inte sjöng."

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2016-11-18, kl 17:33

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution