/// Vad är väl en jul utan...

22 december / 2015

Vad är väl en jul utan...

Julklappar, julsånger, julpynt, julgodis, jultv, julskinka, julfilm – listan har inget slut

Vad är viktigast?

Svaren på den frågan är lika många som listan här ovanför. Beror helt på vem du frågar, tror jag.
Julklapparna är viktigast när man är liten och blir mindre och mindre viktiga ju äldre man blir.
Julsånger är härligt och det hör till att köra spinningpass med julmusik redan i november.
Julpynt! Ja, eftersom jag har ett av Skaras juligaste hus finns det nog ingen som helst fundering över vad jag tycker om att pynta inför helgerna. Drygt 20 lådor med pynt som tar cirka en vecka att få upp talar sitt egna språk!
Julgodis ska vara hemmagjort! Och det blir alltid fler sorter än vad som var tänkt från början. Men nästa år då ska vi ha färre...eller?
Jultv är inte som förr. Bra eller dåligt? Jag vet inte riktigt. Förr var Kalle Anka bland det enda tecknade vi såg på hela året. Ja, det stämmer faktiskt! Det var en högtid att bänka sig – lite som pappan i Svensson, Svensson, En Riktigt God Jul. Men kanske är det bättre nu när vi umgås mera utan att tv är i fokus. För det gör vi väl?
Julskinkan är helig! Inte kokt utan ugnsbakad och riktigt, riktigt torr. Så där så den faller isär och smälter i munnen. Mmmm! Och till det hemmagjord senap som har olika styrka för varje sats som görs. Tack pappa för den underbara traditionen
Julfilm! Ja, bio är ett måste. Och film på tv. Tomten Är Far Till Alla Barnen är en klassiker och Fanny och Alexander likaså. Årets juliga film på bio blev En Underbar Jävla Jul, medan julfilmen blir En Man Som Heter Ove.

Julbordet - hemlagat

Maten då, Jessica! Julmaten! Hur kan du glömma den i din lista?
Julbordet är inte avglömt mina vänner, det får ett helt eget kapitel.
Julbordet är värt ett helt eget stycke.
Hemmagjort – javisst! Vi har, som så många andra, för mycket på julbordet. Som med godiset: nästa år ska vi ha färre saker. Vi behöver inte ha all mat. Men sen står vi där och skål, burk, tallrik och uppläggningsfat plockas fram. En efter en! Alla har ju sina favoriter, eller hur?
Vad vore julen utan inkokt lax, saltkött med pepparrotsvisp, broccoligratäng i ostsås och västerbottenostpaj säger jag. Någon annan hurrar för ägghalvor med majonäs och räkor samt avocado och gräddfil. En tredje vurmar för ost och kex med melon och vindruvor. Någon blir rent ut sagt förgrymmad om inte sås och potatis finns bland det varma. Och jansson och köttbullar och prinskorv och... Ja, alla har vi våra favoriter!

Julbordet - ute

På senare år har jag längtat efter att få äta julbord ute. Att få strunta i förberedelser, disken och om det tar slut på faten. Bara njuta och kanske få någon ny ide till vårt eget julbord. (Det där julbordet som skulle bli mindre i år igen )
I år startade vi julbordsturnén med Jul på Ikea. Tycke och smak gick isär hos oss som var där men med tanke på pris var det ett helt okej julbord. Det var fräscht och ny mat fylldes på innan det var slut.
Jula Hotell hade julbord med musik och dans. Vad är det med detta? Alltid massa extra med shower, musik och uppträdande. Jag vill ha mitt julbord i lugn och ro!!!
Nåväl. En sittning var utan det där extra så där bokade jag in oss. Det var helt okej julbord här också. Mycket olika smaker, vällagat och vi blev helt klart mer än mätta. Flera olika hemlagade godisar är ett plus. Inte för att jag behöver efterrättsdelen, men det är gott och hemlagat är det där lilla extra!
Götala Herrgård är traditionernas julbord! Det är som att komma hem till en avlägsen släkting och bara mysa. Man blir inte överraskad utan allt är sig likt – både för ögat och gommen. Det finns en trygghet i det och så ska det vara, det är det vi tycker om! Lagom mycket utav allt och hemmagjort, precis som hos den där släktingen som dukar upp julbordet och bjuder in år efter år. Ett extra plus för Annicas Kavring som blir en ny favorit på vårt eget julbord i år.

I sammanhanget måste jag bara nämna Kråks Värdshus som hade ett julbord utan motsvarighet – det var min absoluta favorit, men tyvärr finns det inte kvar.
Men jag har hittat en ny favorit. Ett bord som har traditionerna likväl som överraskningarna! Ett julbord med det där lilla extra. Eller förresten! Det där stora extra! Lumber & Karle mina vänner – hur har denna underbara plats gått mig förbi? (och så mycket mer än julbord)
Musik och show och tjafs fanns det här också men på lunchen var maten i fokus.
Vi bokade en helt vanlig torsdag.
Julbordet var magnifikt! Vällagat, vackert upplagt, påfyllt och med små skyltar som talade om vad jag åt. Dom där skyltarna är förbaskat bäst! Hur ska jag annars veta att lamm är lamm, hjort är hjort och vilken korv, sill och fisk som är vilken?
Vi hämtade kallt i två omgångar, vi hämtade varmt, vi hämtade ost och kex och sen hände det!
Det finns inte ord tillräckligt beskrivande! Inga adjektiv som räcker till!
Jag bara ropar: OSTKAKA! RIS A LA MALTA Oh-la-la!
Och då ska det tilläggas att fröken Bergne i vanliga fall vänder i dörren när det serveras risgrynsgröt. Som sagt: Det går inte att beskriva med annat ord än: BÄST
Och ett godisbord efter det, där tallriken knappt räckte till! Så fiffigt ordnat med små, små smakbitar av allt.
Proffsigt ut i fingerspetsarna! Tack

Vad vore en jul utan...

Gemenskap! Den viktigaste ingrediensen. Att vi tar oss tid att vara tillsammans. Att vi är ödmjuka och bryr oss om varandra. Ger varandra utav våra leenden. Och det vare sig vi träffas på spinningcyklarna, runt julbordet, på biograf Grand, i Skaras alla härliga affärer eller när vi samlas kring ett brädspel, unga som äldre!
Och glittret i barnens ögon – julen är ju deras högtid. Och nya underverk kommer det
Låt den här julen gå i gemenskapens tecken – det är viktigast för mig!
Och att min familj kommer ihåg att på Lumber & Karle har man MorsDagsMiddag 29 maj! Det är också viktigt!
God Jul!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2015-12-22, kl 20:06

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution