/// Traditioner av Lycka!

29 maj / 2016
Taggar: 2016, Skara

Traditioner av Lycka!

En tradition är för mig: en vid samma tidpunkt återkommande händelse som man gör tillsammans i glädje. Traditioner kan ändras och det kommer nya. Framförallt när man får barnbarn: då blir det automatiskt många nya, och nygamla, traditioner. Och väldigt mycket lycka!

Lycka

En svart nos som blänker i solskenet. Ett ljust buffande huvud som vill bli kliad under hakan. En hov i knät av någon som också vill ha uppmärksamhet. Diande lamm. Doften av hö och halm. Känslan av lockig fårpäls som mjukt smeker mellan fingrarna. Liten pyttesvans som likt en propeller viftar energiskt. Ljudet av lammet som blir flaskmatad. Mörka, klara ögon som man kan drunkna i. Och tiden står stilla! Stilla och fast i absolut Lycka!

Kullans Lycka

Vi är på Lammklappning hos Agnetha Björnsdotter Berglund på Kullans Lycka i Norra Kedum 15 km från Lidköping.
Vi fick träffa Siwan som numera är pensionär men självklart, med ålderns rätt, den som bestämmer på gården. Hennes dotter, Kotten var självklart med. Lilla Söt och Malin kom mer än gärna fram och bekantade sig med oss. Doris vackra, grå och smålockiga rygg var len som sammet. Majken är en klok äldre dam som både sköter om sina egna, och andras små sötnosar. Brorsorna Björn och George var där liksom Lilla Näpen med sina förstfödda trillingar.
Lille Skruff fick matas och vi var delaktiga. Vilken Lycka!

Upplevelser på gården

Lammklappning var händelsen för dagen fast upplevelserna blev många och minnena varma.
Redan när bilen rullade in på gårdsplanen möttes vi av ett välkomnande skall från Brego, gårdens fyrbente vakthund. Inte en räv som kommer i närheten när han vaktar!
Agnetha mötte oss vid bilen och att traska över gårdsplanen och hälsa på hönorna och tupparna var varmt välkomnande. Den första stelheten när man träffar nya vänner försvann fort i skratt när kommentaren om tupparna hördes:
-Titta! Det ser ut som om dom har byxor!
Ut i fårhagen traskade vi och där var dom äntligen. Bland gräs, maskrosor och försommarblommor skuttade, hoppade och sprang får och lamm om varandra.
Återigen ren Lycka!

Fick vi klappa? Om vi fick!

Det var päls, nosar, klövar och bräkande godingar i varje hörn runt oss. Ljudet var från början samma från alla håll men efter en liten stund började vi höra skillnad på de olika tackorna och se skillnad på lammen. Agneta hade självklart stenkoll på vilket lamm det var som vi klappade, och en historia att berätta om varje tacka som kom fram och kollade in oss.

Livserfarenhet

Efter hagen fick vi se insidan på fårhuset där ljudvolymen nästan var öronbedövande när alla trängdes för att se vilka vi var. Ja, ljudet från får och lamm alltså Fast i ärlighetens namn ska det sägas att vi besökare pratade, skrattade och ställde frågor i stor mängd också. På den här gården blev alla vänner på en gång och alla pratade i munnen på varandra
Pensionärshagen var nästa stopp på vägen runt gården. Här blev vi alla lugnare och pratade med mindre bokstäver. Tänk vad härligt att få finnas kvar i samvaron även då man blir äldre och lite skröpligare, som får. Precis som hos oss människor. Det ska vara respekt och ödmjukhet inför livserfarenheten man samlat på sig ett helt långt liv, eller hur? Människa som får.

Läckerheter

Sista stoppet var gårdshuset där det hade dukats upp diverse godsaker att mumsa på. Rabarberkaka, Lingonbröd, ekologiskt odlade grönsaker och korvar. Och det kan jag säga:
-Jag är inte mycket för korv som pålägg, men dessa! Oh,la,la!
För dagen var det Lammkorv Ramslök, Lammchili och ölkorv som serverades. Innehållet i korvarna är närmare 90 % lamm- och fårkött, lite fläskkött och kryddor.
När sen Agnetha berättade vilka återförsäljare hon har och Ica Munken i Skara var en, ja då var det Lycka! Igen!

Traditioner av Lycka

Efter fikastunden med ännu mera skratt och härligt prat visades vi in i Agnethas atelje. Där slöts cirkeln eller säcken knöts ihop eller vilken liknelse just du vill använda. Där inne fanns garn, fällar och diverse saker sydda från ullen av fåren. Allt används och allt kommer till nytta!
Eller som dottern svarade på frågan: Vad var bäst med dagen?
-Att du köpte lammfällen till nya generationen, den kommer ju hålla länge.

En ny tradition är född och traditioner ska vårdas.
Tack Mäjens Glass & Maräng för tipset! (förra årets nya tradition )
Vem vet? Kanske ses vi på Lammklappning nästa år!
Och fram tills dess handlar vi godsaker från Kullans LyckaIca Munken i Skara.

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2016-05-29, kl 14:01

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution