/// Med mina mått mätt!

23 april / 2014

Med mina mått mätt!

Sitter dina arbetsbyxor hårdare runt midjan efter påskledigheten? Bra, då har ledigheten varit god!

Ledighetslyx

När vi är lediga kan vi unna oss att sova lite längre och att inte hela tiden vara så aktiva. Ledighet betyder återhämtning och att ladda batterierna från en, många gånger, alltför strid ström av aktiviteter. Det är tillåtet att göra ingenting! Det är tillåtet att slappa! Det är nyttigt att baravara!
Aktiviteter som man inte annars hinns med som att läsa den där boken, tidningen eller artikeln finns det plötsligt tid till. Att strosa runt i trädgården, gå ett varv i Skara och kika i skyltfönster eller att traska en promenad i skogen är lugnande för en stressad själ. Och min personliga favorit – att sova middag! Det finns väl (nästan) inget ljuvligare än att bläddra igenom en tidning för att sedan slumra en timme, mitt på dagen. Och det är mer än okej när man är ledig! Ledighetslyx

Njuta

Att njuta, och tillåta sig att njuta, det hör ihop med ledighet.
Man kan laga mat tillsammans och äta den ihop med familjen sittandes länge vid bordet. Att lägga lite extra energi på att hitta goda recept som man annars inte har tid att laga och samtidigt inte ha det minsta dåliga samvete för att man äter det lilla extra. En god efterrätt är inte att förakta utan många gånger höjdpunkten på en underbar middag. Cheesecake med bär är nog min personliga favorit...eller vit chokladmousse...eller budapestbakelse...eller paj i alla de former. Hm, får nog stoppa där

No stress

När jag är ledig hittar jag alltid massor med saker som absolut måste göras. Gräset ska klippas, rabatter rensas, garderoben städas och tvätten hopar sig. Jag kan göra långa listor på allt som ska hinnas med. Listor är bra för komihåget men det får inte bli en stressfaktor. Det är en konst att lära sig strunta i alla måsten och bara koppla av – jag har inte riktigt kommit dit ännu. Vad jag har lärt mig med åren det är att inte bli stressad utav mina listor utan se dom som en hjälp i att prioritera vad som är viktigast och vad som tar lång/kort tid i anspråk av min dyrbara tid. En extra bonus är att kunna stryka allt som blivit gjort på listan och känna tillfredsställelsen av att jag faktiskt åstadkommit något på min lediga tid.

Helger

Om du tittar efter i almanackan så ser du röda dagar och klämdagar vid flera tillfällen fram till den efterlängtade semestern. Passa nu på att verkligen vara ledig vid dessa tillfällen och njut av att vara det. Vare sig din ledighetslyx består av att laga och äta extra gott och umgås med nära och kära eller att strosa runt och göra ”ingenting” och däremellan sova middag eller att göra listor som du bockar av på allteftersom saker blivit gjorda (utan stress) så minns: om arbetsbyxorna sitter åt lite extra efter ledigheten – då har ledigheten varit god!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-04-23, kl 19:27

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution