/// Skara Filmfestival dag tre

15 november / 2014

Skara Filmfestival dag tre

Tre filmer på den tredje dagen känns passande, eller hur!?!

En dansk western

Ja, du läste rätt - en dansk western! Kändes inte direkt klockrent innan filmen startade men jag hade förutfattade meningar. Härligt bildspråk, bra (om än lite enkel) handling, suverän musik och underbar minimalistisk dialog - kort sagt en helt klart sevärd film. The Salvation.
Mads Mikkelsen sägs vara med i över 80% av scenerna men frågar du mig hade jag hellre sett Mikael Persbrandt i flera scener. Men smaken är ju olika

En punkfilm

All We Have Is Now är Alexandra Dahlströms första långfilm. Jag var orolig i början av filmen för det var lite skakigt men sen lugnade det ner sig och, som dokumentär, är den helt okej.
Det är en "flugan på väggen"-film där vi närgånget får följa tjejerna i gruppen Vulkano. Jag tycker nog att den mera handlar om kvinnlig vänskap och om frihet att leva sin dröm än om musikaliteten, men det är helt okej.
Det behövs fler filmer där vi belyser hur viktigt det är för kvinnor att inte tävla sig igenom livet utan att istället hjälpa varandra. Det här är en början och det ger mig hopp om framtiden!

En midnattsrulle

Mot mina principer ser jag alltså en thriller på bio A Walk Among the Tombstones
Liam Neeson är en mycket bra och trovärdig skådespelare som jag sett i många filmer. I denna rulle gjorde han mig dock besviken. Har man sett honom i Taken så blev denna privatdeckaren en blek kopia.
Och thriller? Njae, jag vet inte det jag! Visst var det lite skrämseleffekter (någon i publikhavet som ropade lite högre) men ingenting som kommer att hålla mig vaken inatt.

Eftertanke

Dag ett på Skaras filmfestival såg jag Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" och tyckte väl inte att det var en film för mig direkt. Kalla mig trögtänkt men filmen växer minsann med tiden!
Jag har kommit på mig själv att återkomma till den både i tanke och ord under dagarna sen den visades. Kanske är det just det som är Roy Anderssons storhet - att skapa något som vi egentligen inte förstår är bra, men som ändå sår ett frö inom oss som gror och växer med tiden.
Eller så är det bara jag som är trögtänkt...

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-11-15, kl 21:16

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution