/// Att ge och ta emot!

27 februari / 2014
Taggar: blodgivare,

Att ge och ta emot!

Blodgivare

Blodgivare är något som alla friska kvinnor och män mellan 18-60 år kan bli. Två krav är att man ska väga över 50 kilo samt ha ett blodvärde på över 135 för män och över 125 för kvinnor.
Män kan lämna blod fyra gånger per år och kvinnor tre gånger och varje gång ger man cirka fyra och en halv deciliter blod.
En vuxen människa har mellan fyra till sex liter blod i kroppen och eftersom det går åt järn att bilda nytt blod får man järntabletter och man bör också dricka och äta efteråt för att återställa vätskebalansen. Kroppen tillverkar nytt blod snabbt så redan efter några veckor har man lika många blodkroppar igen.

Att vara

Besöket på blodcentralen tar cirka en halvtimme och man börjar alltid med att fylla i ett frågeformulär på datorn med frågor om hur man mår och om något hänt med mediciner eller i ens liv sedan senaste besöket. Man måste också ha med sig och visa upp en giltig identitetshandling.
Efter det är klart får man ligga ner på en brits och man får en nål i armen som är kopplad till en slang som leder blodet ner i påsar. Personalen är jättetrevliga och urduktiga på att sätta nålen så det är inget att vara orolig över!
Att tappa ut blodet tar cirka tio minuter och man kan antingen ligga tyst och vila eller småprata med personalen, som oftast är flera stycken.

Att bli

Du kan ringa 0510-85224, vilket är Lidköpings blodcentral, och säga att du vill bli blodgivare eller så kan du gå in på sidan geblod.nu och anmäla ditt intresse.
Vid första besöket blir det lite provtagning och man mäter blodtryck. Vidare får man fylla i en hälsodeklaration och sen blir man intervjuad av personalen.
Det är bra att det är många kontrollpunkter, tycker jag. Det känns tryggt!

Insats

Behovet av blodgivare finns alltid och man gör en verklig insats när man blir givare. Själv vet man ju inte när man kan behöva ta emot blod. Det kan vara genom sjukdom, olycka eller under en operation till exempel och visst känns det mer schysst att ha bidragit själv också?
Så gör slag i saken och bli en i gänget - bli blodgivare!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-02-27, kl 20:54

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution