/// Uppmuntran

17 mars / 2014

Uppmuntran

Den slutgiltiga rapporten från årets fågelräkning har kommit. Det blev som jag tidigare skrivit att på grund av den varma vintern har fler fåglar och fågelarter stannat i Sverige. Främst är det koltrastarna som finns i större mängd och i nästan hela Sverige, redan i januari.

Min favorit

Min favoritfågel, rödhaken, räknades också in i stor mängd trots tidigt på året. I vanliga fall, med kallare vinter, är rödhakarna inte så många men i år fanns de till och med långt norr ut. Många fåglar häckar i flock och är lättare att räkna in vid fågelborden men rödhaken har sitt revir och kommer nästan alltid själv. Ser man en ska man med andra ord vara extra glad!

Förloraren

Gulsparven är årets förlorare. Den har minskat stadigt år för år och nästan 50% färre räknades in i år mot starten 2006. Största orsaken till minskningen är ett enformigt jordbrukslandskap och den ökande användningen av gifter i jordbruket. Önskar att trenden kunde vända...

Vårens framfart

Det är härliga tider i naturen nu med våren som kliver fram med stormsteg. Det kommer nya blommor varje dag i trädgården. Vi har haft vintergäck och snödroppar länge. Krokusarna kommer i mängder, likaså scillorna. Blåsipporna slog ut förra helgen och kejsarkronorna har sprängt genom jordskorpan och blir tjockare och stoltare för varje timme som går. När jag går runt i trädgården och njuter av våren kan jag nästan se knopparna öka i omfång inför mina ögon. Det gäller att passa på och njuta!

Dikt och verklighet

Karin Boye skrev ”Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle våren annars tveka?” Är det för våren som för oss människor att det nya är skrämmande och det vi inte vet så mycket om känns ovant och något som vi tvekar inför? När jag fick frågan om att blogga var första tanken att det var för otäckt men snabbt kom jag förbi den tanken. 2014 ska ju vara mitt år som jag utvecklas i och vad kan vara mer utvecklande än att slänga sig ut i något ovant och helt nytt? Lite som för vårens knoppar som finns inneslutna i trygghet och som spräcker den för att blomma ut. Knopparna behöver värme och fukt för att blomma och för mig är era kommentarer och tryck på gillaknappen samma drivkraft! Tack för att ni läser och tar er tid att ge feedback – ge nu våren samma uppmuntran genom att stanna upp och njuta av knoppar, blommor och fågelkvitter.

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-03-17, kl 20:58

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution