/// Skara Filmfestival sista dagen!

19 november / 2014

Skara Filmfestival sista dagen!

Drygt sju timmar filmfestival avslutade sista dagen av Skaras filmfestival, 2014!

Hallonbåtar

En skruvad komedi om att byta identitet och diverse förvecklingar genom bytet. Filmen handlar också om den svenska lagomheten och alla koder som finns i umgänge med andra människor. Jonas Karlsson överträffar sig själv (igen) i rolltolkningen av den finske Mikko som vill vara svensk!
Att vi alla är olika är det ingen tvekan om men vad händer när man är olik sig själv?
En feelgood-film om att hitta sin identitet genom att vara sann mot sig själv.
Alla vill vi passa in men vem är du, vem är jag?

Det händer nu!

Muren är filmad i Palestina och mestadels i flyktinglägren där. Eftersom det också är en palestinsk regissör förstår jag att trovärdigheten är hög, i filmen, vilket gör den ännu mer skrämmande! Man hittar inga politiska slagord utan filmen baseras på vänskap, tillit men också på en uppgivenhet som är som ett slag i magen på oss i publiken. Ja, det gör rejält ont att se den men man får inte blunda - detta är verkligheten här och nu...tyvärr...

Del ett, av två

Tredje filmen i The Hunger Games är första delen av två. Den är mörk, både bildligt och i handlingen. Katniss, eller Jennifer Lawrence, är trovärdig i sin roll och gör även ett avtryck i vår verklighet. Hon är en förebild, en kämpe, och någon som många lyssnar på - både i sina rolltolkningar och som privatperson. Härligt med unga kvinnor som vågar ta för sig på ett ödmjukt sätt.
Filmen känns som en början på nåt som inte kommer att avslutas förrän i nästa del och i och med det är den lite lång. Man har en vilja att visa vad som händer inuti Katniss efter allt vad hon upplevt men där tycker jag nog inte att dom når ända fram. Hon är dock hopplöshetens räddare så jag inväntar sista delen med spänning!

Tack, och på återseende

En vecka fylld med filmer som gett mig diverse känslor, och många härliga möten. Jag har nog inte blivit så där riktigt berörd utan haft det lite småmysigt mest hela tiden.
The Salvation, Boyhood och Hallonbåtsflyktingen var mina bästa från festivalen. Märkligt, jag som inte tycker om westernfilmer speciellt mycket, inte om familjedrama och framför allt inte om roliga filmer. Ändå var det just dessa som fastnade mest. Det är just det som är filmfestival - en stor påse med gott och blandat som man sticker ner näven i och inte har en aning om vad man får med sig.
Någon pratade om att det var mat-tema på årets festival. Jag tycker nog mera att temat var: mod att våga vara dig själv! Och det tycker jag vi tar med oss - våga hitta vem just du är och våga vara den du är!
Vi ses nästa år igen!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-11-19, kl 23:32

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution