/// Skara Filmfestival!

14 november / 2014

Skara Filmfestival!

Äntligen är den här! Äntligen är vi igång!

Tjuvstart

Nej, jag kunde inte hålla mig utan tjuvstartade kvällen innan med en biofilm. Interstellar blev det! Och inte blev jag besviken! Filmen är, utan tvekan, en av dom bästa jag någonsin sett. En framtidsfilm som utspelar sig i olika miljöer varav en är rymden. Den har kategorin thriller och visst är den spännande. Men den har så mycket mer att ge också. Bra filmad med skådespelare som var trovärdiga. Matthew McConaughey är som skapt för rollen - man kan nästan tro att Christopher Nolan skapade den åt honom Mycket bra ljudeffekter som var precis lagom i volym och tystnaden. Den effektfulla tystnaden! Filmmusiken känns helt rätt även om kritikerna har hackat ner på den.
Som sagt: mer än sevärd! Jag har redan sett den två gånger och det trots att den är nästan tre timmar lång!

Premiärfilmen

Jag säger det direkt - inte en film för mig! Visst var den effektfull med sitt avskalade format och sina långa kameratagningar (Roy Anderssons specialitet) men inte en film jag skulle rekommendera till vänner. Jag kan erkänna att vi skrattade till ett par gånger och blev förfärade också men något bestående intryck gjorde den inte. Trots sina, många gånger, vackra bilder gav den inget sammanhang utan var mera 34 olika betraktelser vilket inte tilltalar mig som biofilm. Jag landar dock i känslan att vi ska leva i nuet och inte hasta fram för fort utan "sitta som en duva på en gren och fundera på tillvaron"!

Recensentens val

Turist var film två för dagen. Ett relationsdrama av Ruben Östlund som i och för sig bars framåt av händelserna men som blev för nergrottad i känslor för min smak. Det var en film som utforskade den moderna mansrollen och därmed automatiskt gjorde kvinnorna till just kvinnor, fast i kvinnoroller.

Behållningen av kvällen

Fredrik Sahlin (kulturjournalist) pratade innan film två och det gjorde han lättsamt och roande. Att han ser mycket film och har det lätt med orden kunde ingen ta miste på! Det var härligt att höra honom berätta om varför han valt just denna filmen (fast han egentligen hade velat välja Magnolia om han inte behövt hålla sig till 2014 års filmer )

13:e filmfestivalen i Skara

Och vad gör väl det om inte dom två första filmerna var i mitt tycke och smak - det är ju festival! Fikat, musiken, gemenskapen, personalen, de sköna stolarna, det bra ljudet och alla proffsiga ideella krafter som lyfter, och bär, festivalen!
Eller som dottern skrev på instagram: "Då är vi igång! Samma stolar, samma stad - bara ett år äldre!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-11-14, kl 00:01

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution