/// Det är Reko

24 maj / 2021
Taggar: 2021, Skara

Det är Reko

Det är Reko
Varannan måndag vallfärdar vi till grusparkeringen vid Vilanbadet i Skara. Nej, jag har inte blivit med epa-traktor Jag kör fortfarande min egen bil. Vissa tar cykeln eller promenerar. Någon kommer med skottkärra!
Vad är det som händer kanske du funderar på nu...

Det är Reko
Jo, det är utlämning på Skaras rekoring
Producenterna har anlänt strax före 18.00 och står nu parkerad i långa rader med bakluckorna in mot stråket. Bakluckorna är öppna och på stråket går vi, konsumenterna, och pratar med varandra och umgås.

Det är Reko
Vi har beställt på facebook där det finns en grupp vi blivit medlemmar i. Varje producent lägger ut vad just han/hon har att erbjuda vid just detta utlämningstillfället. Vi beställer i kommentarsfältet!
Jag brukar gilla inläggen jag beställer från för att minnas hur jag har det. Och sen skriver jag en komihåglapp som jag tar med mig vid utlämningen.

Det är Reko
Nu i pandemitider är det många producenter som tycker det är bra att vi betalar innan utlämningen. Dock samma dag! De flesta åker till olika rekoringar, i olika städer, olika dagar i veckan och då är det jätteviktigt att pengarna hamnar på rätt dag.
Jag använder swish till allt jag handlar. En del har kortbetalning och kontanter kan också fungera.

Det är Reko
I pandemitider var det ja. Det blir lite mindre mingel och prat både oss konsumenter emellan och med producenterna. Men kanske redan i höst kan vi mingla och tjöta som vanligt igen

Det är Reko
Varför handla i rekoringarna?
Ja, varför inte liksom!!!
Allt är fräscht och nyupptaget ur jorden, och nyskördat på alla de sätt.
Allt finns i säsong vilket jag personligen tycker är hur vi ska handla.
Vi gynnar producenterna som får betalningen utan mellanhänder.
Och sen är det skoj!
Läs gärna bloggen jag skrev om reko och om när jag startade min reko-resa

Det är Reko
Ge dig ut på facebook och gå med i en rekoring som passar ditt geografiska område.
Är facebook främmande? Fråga barn, grannar, barnbarn och vänner: det är över 4000 medlemmar i rekoringen i Skara så troligt att någon med facebook, i din närhet, redan är med.

Det är Reko
Här kommer tre anledningar till varför jag tycker rekoringen är världsbäst:
Minglet runt konsumenter och producenter på utlämningsdagen. Att träffas och tjöta och få en relation till konsumenterna och få veta om ursprunget på det jag handlar.
Handla efter säsong vilket jag starkt vill förespråka eftersom det är mest klimatsmart.
Att allt är närodlat och jag vet varifrån det jag handlar kommer ifrån. Jag kan till och med åka och besöka producenterna och till exempel se att djuren på gården mår bra och har det bra.

Det är Reko
Grönsaker, Juice, Mjölksyrade grönsaker, Potatis, Must, Bröd, Kakor, Honung, Ägg, Rabarber, Torkad frukt, bär och grönsaker, Salter, Naturgodis, Matlådor, Hamburgerbröd, Marmelad, Drömtårta, Sylt, Pasta, Korv (lamm, fläsk, nöt), Havregryn, Mjöl, Mannagryn, Flingor, Gryn, Hönömat, Lammskinn, Lammull, Kött (får, nöt, lamm, fläsk), Salami, Ölkorv, Trädgårdsull, Blommor, Sticklingar, Plantor, Jordgubbsplantor, Frukt och bär som Äpplen, Jordgubbar, Päron, Hallon och mycke mycke mer. Allt efter tillgång och säsong!
Vi ses i vimlet varannan måndag (jämna veckor) 18.00 på grusparkeringen vid badhuset

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2021-05-24, kl 14:11

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution