/// De små detaljerna

De små detaljerna

Oftast rusar vi på i en oändlig ”attgöralista-värld” och missar lätt små vardagliga underverk. Vi är uppkopplade, tillgängliga och ständigt på väg någonstans med tankarna på något i framtiden. Vi borde sakta ner, vi borde njuta mera och vi borde ”baravara”!

Knoppar som knoppas

Hur ser kastanjeknopparna ut i Krabbelund idag? Har dom slagit ut så pass att de mjuka, ulliga och bulliga bladen kommit fram eller är knoppen fortfarande kletig och blank!? Gå ut och kolla gott folk

Marknivå och vidare

Gå genom Botan och titta i marknivå – ser du någon fjäril som landar, fladdrar med sina vingar för att sedan flyga vidare. Eller ser du ett bi som letar efter den där perfekta blomman med hur mycket nektar som helst.
När du kommit igenom parken vänder du och går tillbaka men titta uppåt denna gång! Har bladen slagit ut? Ser och hör du någon fågel – eller rättare sagt kan du urskilja vilken fågel det är som kvittrar där du just nu går? Att det finns kvittrande fåglar är det ingen tvekan om men försök att hitta den med blicken och kanske följa fågeln en bit när den flyger från gren till gren.

Din promenad går vidare

Domkyrkan vet alla var den är i Skara. Mitt emot ena långsidan finns gamla biblioteket och där, mina vänner, finns vår stads turistbyrå. Här inne arbetar några mycket trevliga unga damer som hjälper dig tillrätta i myllret av broschyrer, kartor och fakta. Det finns ingenting som dessa turistambassadörer inte kan svara på – har dom det inte i huvudet så googlar dom minsann rätt på det med detsamma! Jag vet för jag har varit inne och ”testat” deras kunskapsbank

Smultronställen

Jag gick in på turistbyrån för att hämta kartor med promenadslingor runt om i Skaraborg. Kartor fick jag och målande beskrivningar om hur vitsipporna blommar i Valle och hur vackert det är på Kinnekulle. Gissa om jag direkt blev sugen på att vandra! Kommer inte bli svårt att hitta underbara nya smultronställen i vår/sommar.

Underbara Sverige

När jag ändå var inne på turistbyrån passade jag på att titta lite i hyllorna bland färgglada broschyrer. Och broschyrer finns det att botanisera i minsann. Jag hittade massor om Göta Kanal (kanske blir det till att hyra cykel i år som vi pratat om så länge), tips om festivaler (både musik, häst och mat) och till och med information om min födelsestad Nynäshamn. Jag kom ut bärandes på en diger lunta som nu ligger på bordet i vardagsrummet för alla att bläddra i och komma med idéer på utflyktsmål (varför inte Skåne?).

Utan el och uppkoppling

Det behöver inte vara så tillkrånglat, så tillrättalagt eller så dyrt. Ett besök i en park med ögon inställda på detaljer eller ett besök på turistbyrån med öppet sinne. Låt dig stressas ner, kopplas ur och baravara för en stund. Som en nyvunnen vän nyss skrev: en tid framöver kommer jag att tillbringa i en stuga utan el och uppkoppling. Det låter väl helt enkelt ljuvligt! Min vän är lyckligt lottad som vågar (och har möjlighet) att koppla loss och ur sig från vår stressade ”attgöralista-värld”.

Och du! Om det nu var lite grått och mulet när du gick promenaderna jag beskrev ovan – gör samma sak i morgon igen för då skiner säkert solen!

/ Jessica

Skribent: Jessica Bergne
Inlägget skrevs 2014-04-10, kl 17:40

Våra regler för kommentarer

Copyright - 2024. Producerad av: Websolution